Onderzoek

InclusiefDesign

Wanneer specifieke noden primeren

Wat is het belang van inclusief design?

We dreigen het individu te vergeten in onze snel veranderende globaliserende samenleving waar generalisatie en massaproductie primeren. Tijdens deze transitie is het des te belangrijker om het ontwerpproces steeds terug te koppelen aan het menselijk niveau en de effecten van systemen, producten en diensten op het individu (in zijn/haar context) te laten meewegen. Niet alleen de noden van dé gemiddelde mens moeten in rekening gebracht worden in het ontwerpproces maar ook de specifieke noden van individuele gebruikersgroepen. Nog te vaak worden deze specifieke noden enkel behandeld als ‘een probleem’ op het einde van het ontwerpproces of in een tweede vervolgfase. Door een ontwerpproces op te stellen waarbij inclusieve strategieën mee worden opgenomen zorgen we ervoor dat deze specifieke noden niet over het hoofd gezien worden. Dit vernieuwd ontwerpproces noemen we inclusief design.

Een inclusief ontwerp legt niet op dat het steeds haalbaar (of gunstig) is om één gestandaardiseerd product te ontwerpen toepasbaar voor de gehele bevolkingsgroep, maar stuurt aan op een ontwerpproces waarbij diversiteit in de doelgroepen gestimuleerd wordt.

Onderzoeksdoel

Het onderzoeksteam “Inclusief Design” uit de unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More-hogeschool heeft als hoofdfocus een ontwerpend kader te bieden waar inclusiviteit van een zo breed mogelijke scala aan doelgroepen centraal staat zonder daarbij te vervallen in gespecialiseerde ontwerpen.

De sector waar deze onderzoeksgroep actief is zijn interieurvormgeving, meubelontwerp en toegepaste architectuur.

Bekijk ook onze andere onderzoeksthema's

Onze tools voor ontwerpers

Thomas More-hogeschool ambieert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met een reële impact op de beroepspraktijk en op de samenleving. Binnen de Unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More doen we dat door ontwerptools te creëren die ontwerpers in de sector van interieurvormgeving, meubelontwerp en architectuur wapenen om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

In de kijker: Inclusief design tool voor interieurvormgevers en architecten

Vorig academiejaar rondden we een onderzoek af waarin we tot een ontwerptool kwamen om ergonomisch, dynamisch én compact wonen te combineren. Dat wil zeggen dat we een tool bedachten waarmee architecten, interieurarchitecten en interieurvormgevers snel en tot op de centimeter kunnen inschatten of compacte ruimten alle functies kunnen invullen, ook voor bijvoorbeeld mensen met een rolstoel. In 2020 onderzoeken we de weg die een oudere aflegt in zijn behoefte om zo lang mogelijk thuis te wonen.

Inclusief design binnen de opleidingen van ID&A

We empower the designers of the future

Met ons onderzoek voeden we niet enkel de creatieve professional, we leiden in één beweging ook onze studenten op in duurzame en inclusieve ontwerpmethoden.

Onze onderzoeksresultaten worden verankerd in studentenopdrachten en verwerkt in curricula. En de frisse blik van een student levert nieuwe inzichten in het onderzoek.

Onderzoeksteam

Meer info over het onderzoeksthema Inclusief Design bij:

ANN BOSSEREZ
Expert Inclusief Design
T +32 15 68 87 12
E Ann.Bosserez@thomasmore.be

Bekijk ook onze andere onderzoeksthema's