Microcredential Masterclass Building Intelligence

Connect and optimize through innovatieve technology

Word de BIM-expert die elk bouwproject naar een hoger niveau tilt! In onze Masterclass Building Intelligence leer je de invloed van BIM op de volledige levenscyclus van een project te begrijpen en te beheersen.

Door teamgerichte taken en activiteiten uit te voeren, zoals het opstellen van een BIM-implementatieplan, versterk je zowel je theoretische als praktische vaardigheden. Je leert parametrische tools te gebruiken om projecten te optimaliseren of te stimu­leren.

Onze opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit colleges, tutorials en leersessies in groep. Je wordt begeleid door professionals uit het werk­veld en ervaren docenten.

In 3 maanden leer je coderen en maak je efficiënte BIM-automatisaties voor de bouwwereld!

Aanmelden kan met een bachelor- of masterdiploma architectuur, interieurarchitectuur, landschaps­archi­tectuur of bouwkundig ingenieur en ervaring in de bouwsector. Basismodeleerkennis in een softwarepakket is een vereiste

Connect and optimize through innovatieve technology

In 3 maanden leer je coderen en maak je efficiënte BIM-automatisaties voor de bouwwereld!

Download de brochure

Kostprijs
€ 3600,00 voor de volledige sessie.

Deelbaar in verschillende modules.

 

Alumni ID&A 20% korting
We versterken graag ons netwerk

Mogelijkheid tot overnachting
€ 120/nacht, incl ontbijt

Ervaren docenten

Verschillende top-experts uit verschillende domeinen in de BIM-wereld zullen deze opleiding verzorgen.
Deze docenten hebben expertise in zowel de praktijk alsook in de theorie (UGent, KULeuven…) en behoren tot de toppers van het BIM landschap in Vlaanderen.
Ze delen met jou hun kennis en inzicht en leiden jou op tot een volwaardig Building Intelligent Professional.

Onze interne docenten
Stefan De Feyter | Duurzaamheidstechnoloog & Anker onderzoek
Yves Willems | Expert in Visual Programming
Alexander Vandenberghe | BIM-expert Bureau bouwtechniek, Project-Architect
Pieter Lamoen | Docent Virtueel Bouwen, Expert in het automatiseren van het BIM-proces
Frederik Deketelaere | Opleidingscoördinator
worden bijgestaan door externe experten.

Gastdocenten

Stefan Boeykens

Dr. Ir. Arch. Stefan Boeykens is sr. BIM & Innovation Manager bij D-studio en is lid van de Cluster Digital Construction, buildingSMART Benelux en CEN/TC 442. Hij startte als zelfstandig architect, waarna hij doctoreerde aan KU Leuven (2007). Hij is tevens gastdocent aan KU Leuven, UGent, UCLouvain en Thomas More.

Paulus Present

Prof. Ir. Arch. Paulus Present is architect BIM-model en verzorgt BIM-coördinatie voor diverse toonaangevende projecten zoals het Havenhuis van Antwerpen, IT-Labo’s en Datacenter UGent en de woon- en hoteltoren Zuiderzicht in Antwerpen. Hij werkt ook als gastprofessor aan UGent en is voorzitter WTCB werkgroep Classificaties in Technisch Comité BIM&ICT.

Michiel Van Der Elst

Door het combineren van nieuwe technologieën en vakgebieden (zoals het maken van automatisatieprocessen in C#) creëert Michiel nieuwe mogelijkheden. Hij is vooral actief in de bouwindustrie waarbij hij met een specifieke kijk op duurzaamheid je onderdompelt in de virtuele bouwwereld.

Visieteksten Masterclass Building Intelligence 

BIM

(Paulus Present en Stefan Boeykens)

Om de verwachtingen rond het BIM-traject en de brede digitale samenwerking onderling af te stemmen, kunnen verschillende BIM-gerelateerde documenten worden gebruikt, zoals het BIM-protocol, het BIM-uitvoeringsplan, LOD-definities, CDE-setup documentatie en anderen. We zullen bekijken welke documenten in onze regio courant gebruikt worden, hoe deze zich verhouden tot internationale standaarden en hoe ze praktisch kunnen worden ingezet.  

Het delen van gebouwinformatie kan efficiënter gebeuren via Common Data Environments, waarop alle documentatie kan worden opgeslagen en ingezien. Er kunnen ook andere functionaliteiten worden toegevoegd, zoals browsen doorheen BIM-modellen, clashdetectie en het beheer van issues.  

We zullen samen bekijken hoe zo’n platform optimaal kan worden ingericht. Het is belangrijk om stil te staan bij de manier waarop informatie kan worden gestructureerd, zodat deze uitwisselbaar wordt, zelfs indien partijen andere software gebruiken.  

Open BIM is een methodiek om hierbij open standaarden toe te passen. We maken kennis met Industry Foundation Classes (IFC), een open en gestandaardiseerd (ISO 16739) schema en bijhorend dataformaat, dat kan worden gebruikt om datasets uit te wisselen tussen verschillende software systemen. We bespreken ook enkele workflows rond IFC en het gerelateerde BIM Collaboration Format (BCF), zodat opmerkingen over modellen op een software-onafhankelijke en open manier kunnen worden beheerd en gecommuniceerd. 

DIGITAL

(Pieter Lamoen, Alexander Vandenberghe, Yves Willems, Michiel Van Der Elst)

Dit onderdeel van de masterclass richt zich specifiek op het leren van parametrische programmeertalen, zoals dynamo en grashopper, en het toepassen van generatief ontwerp onder begeleiding van expert Yves Willems.  

We geven ook inzicht in visual programming met dynamo, het integreren van eigen API calls van Revit met Python, en de aanmaak van eigen plug-ins via de addin PyRevit met XML data.  

We leren ook C# Revit API kennen en schrijven onze eerste plug-ins op Revit. Zo krijg je een integratie van jouw functionaliteit rechtstreeks in Revit UI. Dit stelt je ook in staat meer complexe zaken te bouwen en snellere programma’s. We leren ook hoe we deze functionaliteit kunnen delen met anderen en hoe we omgaan met veranderingen in code en beheren van code. Als je je digitale vaardigheden wilt verbeteren en de nieuwste digitale tools en technologieën wilt ontdekken, dan is deze training zeker iets voor jou. 

 Als je een andere BIM-software gebruikt dan Autodesk Revit, is dat geen probleem. Tijdens de training leren we je principes voor het maken van plug-ins, zodat je zelf aan de slag kunt in jouw eigen software. 

DUURZAAMHEID

Het modelleren van gebouwen waarbij je meteen de CO2-voetafdruk van de betrokken bouwmaterialen visualiseert is een complex vraagstuk waar veel bouwprofessionals mee worstelen. 

 In dit cursusonderdeel worden verschillende instrumenten besproken waarmee de milieu-impact van een gebouw in kaart gebracht kan worden. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden om deze instrumenten te koppelen aan bestaande BIM-systemen, waarbij concrete cases als voorbeeld dienen. 

Stefan De Feyter, Duurzaamheidstechnoloog & onderzoeker bij Thomas More, en Michiel Van der Elst, Digital Innovator bij ABT, zullen dit onderdeel begeleiden. 

CASUS

Tijdens de eerste lesdag krijgen de cursisten een introductie over de opdracht die ze moeten uitvoeren. Vervolgens zullen ze in groepen van drie een hackathon uitvoeren op de eerste en tweede dag. Op de derde dag zullen de groepen hun werk presenteren. 

Een idee voor de hackathon is om een complex gevormd gebouw met een onregelmatige gevelstructuur te schetsen. Vervolgens moeten de groepen deze vorm vormgeven via parametric design en de vorm aanpassen zoals gevraagd. Daarna moeten de groepen het gebouw verder afwerken met een structuur en indeling die op een automatische manier tot stand komt. 

Ten slotte moeten de groepen een component ontwikkelen die de data die uit hun gebouwen komt, kan linken aan een duurzaamheidstool. Deze component zal als plugin ontwikkeld worden. 

Op de laatste dag zullen de groepen hun werk presenteren en zal het werk gezamenlijk beoordeeld worden door medecursisten en docenten. Na de laatste dag van de casus is er een netwerkmoment gepland om de opleiding af te sluiten. Alexander Vandenberghe en Frederik Deketelaere zullen dit onderdeel begeleiden. 

Kostprijs
€ 3600,00
voor de volledige sessie. Deelbaar in verschillende modules.

Download hier de brochure voor een overzicht van de lessen en de verschillende modules.

Ervaring in BIM projecten en  het modeleren van BIM modellen is vereist.

Data

15 lesdagen tussen januari en maart 2025
Telkens op donderdag en vrijdag van 13 u. tot 20.30 u.

Beperkt aantal plaatsen

max. 20 personen

Persoonlijke benadering en aanpak

Inclusief broodjes

en versnaperingen

Schrijf je in en word in 3 maanden de BIMprofessional waar de bouwwereld op zoek naar is!

Inschrijven