Beheers BIM voor de volledige levenscyclus van je bouwproject en til je realisaties naar een hoger niveau.

Optimaliseer en verbind met innovatieve technologie.

Door teamgerichte activiteiten, zoals het opstellen van een BIM-uitvoeringsplan volgens ISO-normen, versterk je je vaardigheden. Je leert zowel Closed BIM (via Revit) als Open BIM (via IFC) op verschillende platformen.

Gebruik parametrische tools en Python om projecten te optimaliseren en automatisaties te ontwikkelen. Aan het einde van de opleiding leer je een eigen plugin maken, die je direct kunt toepassen in je werk.

De modulaire cursus biedt colleges, tutorials en groepssessies met experts.

Aanmelden kan met een bachelor- of masterdiploma architectuur, interieurarchitectuur, landschaps­archi­tectuur of bouwkundig ingenieur en ervaring in de bouwsector. Basismodeleerkennis in een softwarepakket is een vereiste

Connect and optimize through innovatieve technology

In 3 maanden leer je coderen en maak je efficiënte BIM-automatisaties voor de bouwwereld!


Beperkt aantal plaatsen
max 20 personen

Persoonlijke benadering en aanpak

Inclusief broodjes en versnaperingen

Ervaren docenten

Verschillende top-experts uit verschillende domeinen in de BIM-wereld zullen deze opleiding verzorgen.
Deze docenten hebben expertise in zowel de praktijk alsook in de theorie (UGent, KULeuven…) en behoren tot de toppers van het BIM landschap in Vlaanderen.
Ze delen met jou hun kennis en inzicht en leiden jou op tot een volwaardig Building Intelligent Professional.

Onze interne docenten

  • Stefan De Feyter | Duurzaamheidstechnoloog & Anker onderzoek
  • Frederik Deketelaere | Expert in Visual Programming
  • Alexander Vandenberghe | BIM-expert Bureau bouwtechniek, Project-Architect
  • Pieter Lamoen | Docent Virtueel Bouwen, Expert in het automatiseren van het BIM-proces
  • Frederik Deketelaere | Opleidingscoördinator
    worden bijgestaan door externe experten.

Gastdocenten

Stefan Boeykens

Dr. Ir. Arch. Stefan Boeykens is sr. BIM & Innovation Manager bij D-studio en is lid van de Cluster Digital Construction, buildingSMART Benelux en CEN/TC 442. Hij startte als zelfstandig architect, waarna hij doctoreerde aan KU Leuven (2007). Hij is tevens gastdocent aan KU Leuven, UGent, UCLouvain en Thomas More.

Paulus Present

Prof. Ir. Arch. Paulus Present is architect BIM-model en verzorgt BIM-coördinatie voor diverse toonaangevende projecten zoals het Havenhuis van Antwerpen, IT-Labo’s en Datacenter UGent en de woon- en hoteltoren Zuiderzicht in Antwerpen. Hij werkt ook als gastprofessor aan UGent en is voorzitter WTCB werkgroep Classificaties in Technisch Comité BIM&ICT.

Michiel Van Der Elst

Door het combineren van nieuwe technologieën en vakgebieden (zoals het maken van automatisatieprocessen in C#) creëert Michiel nieuwe mogelijkheden. Hij is vooral actief in de bouwindustrie waarbij hij met een specifieke kijk op duurzaamheid je onderdompelt in de virtuele bouwwereld.

In 3 maanden leer je coderen en maak je efficiënte BIM-automatisaties voor de bouwwereld!

Wanneer

15 lesdagen tussen januari en maart 2025
Telkens op donderdag en vrijdag van 13 u. tot 20.30 u.

Kostprijs

€3600,00voor de volledige sessie. Deelbaar in verschillende modules.

Download hier de brochure voor een overzicht van de lessen en de verschillende modules.

Ervaring in BIM projecten en  het modeleren van BIM modellen is vereist.

Alumni Thomas More
We versterken graag ons netwerk en bieden onze alumni 20% korting.

Mogelijkheid tot overnachting
€ 120/nacht, incl ontbijt

Schrijf je nu in en til elk bouwproject naar een hoger niveau

Visieteksten Masterclass Building Intelligence

Stefan De Feyter, Paulus Present en Stefan Boeykens

Om de verwachtingen rond het BIM-traject en de brede digitale samenwerking onderling af te stemmen, kunnen verschillende BIM-gerelateerde documenten worden gebruikt, zoals het BIM-protocol, het BIM-uitvoeringsplan, LOD-definities, CDE-setup documentatie en anderen. We zullen bekijken welke documenten in onze regio courant gebruikt worden, hoe deze zich verhouden tot internationale standaarden en hoe ze praktisch kunnen worden ingezet.  

Het delen van gebouwinformatie kan efficiënter gebeuren via Common Data Environments, waarop alle documentatie kan worden opgeslagen en ingezien. Er kunnen ook andere functionaliteiten worden toegevoegd, zoals browsen doorheen BIM-modellen, clashdetectie en het beheer van issues.  

We zullen samen bekijken hoe zo’n platform optimaal kan worden ingericht. Het is belangrijk om stil te staan bij de manier waarop informatie kan worden gestructureerd, zodat deze uitwisselbaar wordt, zelfs indien partijen andere software gebruiken.  

Open BIM is een methodiek om hierbij open standaarden toe te passen. We maken kennis met Industry Foundation Classes (IFC), een open en gestandaardiseerd (ISO 16739) schema en bijhorend dataformaat, dat kan worden gebruikt om datasets uit te wisselen tussen verschillende software systemen. We bespreken ook enkele workflows rond IFC en het gerelateerde BIM Collaboration Format (BCF), zodat opmerkingen over modellen op een software-onafhankelijke en open manier kunnen worden beheerd en gecommuniceerd. 

We koppelen het BIM gegeven aan een component duurzaamheid.

Begeleiding door Pieter Lamoen, Alexander Vandenberghe, Frederik Deketelaere, Michiel Van Der Elst

Dit onderdeel van de masterclass richt zich specifiek op het leren van parametrische programmeertalen, zoals dynamo en het toepassen van generatief ontwerp onder begeleiding van expert Deketelaere Frederik.

We geven ook inzicht in visual programming met dynamo, het integreren van eigen API calls van Revit met Python, en de aanmaak van eigen plug-ins via de addin PyRevit met XML data.

We schrijven onze eerste plug-ins op Revit. Zo krijg je een integratie van jouw functionaliteit rechtstreeks in Revit UI. Dit stelt je ook in staat meer complexe zaken te bouwen en snellere programma’s. We leren ook hoe we deze functionaliteit kunnen delen met anderen en hoe we omgaan met veranderingen in code en beheren van code. Als je je digitale vaardigheden wilt verbeteren en de nieuwste digitale tools en technologieën wilt ontdekken, dan is deze training zeker iets voor jou.

Alexander Vandenberghe en Frederik Deketelaere zullen dit onderdeel begeleiden. 

De cursisten beginnen met het ontwikkelen van een algoritme dat essentieel is voor een bedrijf, zoals een elementenstaat voor een aannemer of automatische commerciële plannen. Dit algoritme wordt eerst uitgevoerd met visual scripting in Dynamo, waarna het wordt geoptimaliseerd met Python. Vervolgens leren ze een eigen plugin te bouwen met de Revit API, inclusief UI- en front-end development. Tijdens de cursus leren ze AI-tools aanwenden om code te genereren, met een focus op het begrijpen van de door AI gegenereerde code.

Wil je meer info over deze masterclass? Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator: Frederik Deketelaere –  frederik.deketelaere@thomasmore.be


Meer info

Heb je nog vragen of wil je inschrijven voor deze masterclass, contacteer de opleidingscoördinator Frederik Deketelaere via mail frederik.deketelaere@thomasmore.be

Download hier de brochure voor een overzicht van de lessen en de verschillende modules.

Ervaring in BIM projecten en  het modeleren van BIM modellen is vereist.