Naar aanleiding van De Week Van De Zorg (die start op 9 maart) brengen we graag wat extra zorgzame designprojecten van de unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More onder de aandacht.   

Ronald McDonald Huis

 

RonaldMcDonald Huis (FOTO Evenbeeld) 

Toen het allereerste Ronald Mc Donald Huis van België, in Jette, vroeg of we konden helpen met de inrichting, werd er niet geaarzeld. Studenten Interieurvormgeving van Thomas More Mayke Heling , Annelies Lejon, Bo Baccarne en Melissa Storms sloegen tijdens het academiejaar 2018-2019 de handen in elkaar met docente Ilze Quaeyhaegens en konden eind november de opening meemaken. Ondertussen is het Ronald Mc Donald Huis al enkele maanden in gebruik. “We wilden een mooie, warme en gezellige plek”, aldus Huismanager Katia De Greve. “Waar gezinnen ondanks de situatie wel tot rust kunnen komen en toch nog een ietwat normaal leven kunnen leiden en bijvoorbeeld een eigen potje kunnen koken, of samen wat in een sofa kunnen hangen…”  “Familie is en blijft het beste medicijn voor zieke kinderen”, weet ze.  Het Ronald McDonald Huis  wordt gefinancierd door het Ronald McDonald Kinderfonds, opgericht door McDonald’s en zijn franchisenemers, en talloze structurele partners.  

(meer info: www.kinderfonds.be

(Wil je weten wat Interieur, Design & Architectuur van Thomas More kan betekenen voor jouw vereniging, bedrijf of merk kunnen betekenen? Kijk hier.)

 

Ontwerptool voor interieurvormgevers en designers

 

Thomas Moreonderzoeker en docent Leen Van Aken ontwikkelde samen met studenten Interieurvormgeving een tool dat interieurvormgevers en architecten in staat stelt om in een vroege fase van het ontwerpproces in te schatten of een kleine woning nog steeds toegankelijk is voor rolstoelen. Het onderzoek bracht daarvoor eerst de woonfuncties in kaart van enkele concrete cases. De ergonomische informatie over verschillende ‘functies’ werd bekeken en gekoppeld aan woonkwaliteitseisen. Vragen als “Welke draaicirkel is nodig om aangenaam vanuit een toilet te komen, met welke gangbreedtes moet rekening gehouden worden?  …” Het resultaat van het onderzoek is een handig meetinstrument, dat onmiddellijk inzetbaar is in elke interieurvormgevingspraktijk. 

“De beweging naar compacter wonen om energie, ruimte en budget te besparen zien we wereldwijd toenemen. Hierbij wordt toegankelijkheid vaak vergeten.  Daar zit de meerwaarde van onze tool”, vat Leen Van Aken samen.

(Meer info over onderzoek binnen Interieur, Design en Architectuur hier.)

Health Centrum in Uganda 

Ontwerp van Emma Verhas, Pauline Verbeke & Ying Liu uit Postgraduate Space & Service Design Thomas More voor Ekisande 

Studenten van de Engelstalige Postgraduate Space and Sercie Design van Thomas More hielpen vorig academiejaar dan weer de vzw Ekisande om een school om te bouwen tot het gezondheidscentrum Mama Sabina

De studenten Space and Service Design van Thomas More hebben fantastisch werk geleverd”, vindt Dirk Van Merode, die het project leidt. “Hun enthousiasme en betrokkenheid waren hartverwarmend. Er was geen enkel team die dit niet met veel liefde en overtuiging heeft aangepakt. De ondersteuning door de studenten van het departement verpleegkunde van Thomas More en de expert-ondersteuning van onder andere Artsen Zonder Vakantie, heeft het werk van de studenten heel relevant, bruikbaar en zinvol gemaakt. 

“Ondertussen is er ook vooruitgang geboekt. “De plannen voor de conversie van de twee klaslokalen naar de verpleegpost en de verdere concretisering door de twee bezoekende studenten in Oeganda zijn klaar. We zien er naar uit om deze te implementeren” vervolgt Dirk Van Merode. “We zijn de eerste stappen aan het ondernemen: 

  • We zijn een waterput aan het graven bij Mama Sabina Health Care Centre. 
  • Deze zomer gaat er een team van 4 ingenieur-studenten van de Universiteit Antwerpen twee zonnepaneelinstallaties plaatsen, één voor Mama Sabina en één voor Virgo marie, onze school. 
  • In maart komt er een container aan in Mombasa met medisch materiaal voor Mama Sabina. 

Uiteraard moeten de verbouwingen gebeuren op het ritme dat er fondsen binnen komen. De eigenlijke verbouwing van Mama Sabina zal daardoor eerder iets zijn voor volgend academisch jaar. 

(Meer info: www.ekisande.com) en www.spaceandservicedesign.be

 

#Fastforward: Tijdens dit academiejaar staan op de unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More nog andere projecten op stapel rond levensloopbestendig wonen en leven.  

#Throwback: In het jaarboek van vorig academiejaar 2019 vindt u onderstaande pagina terug. 

Klik op het beeld om in te zoomen.