Onderzoek

Space andService Design

Wanneer de gebruiker designer wordt

Wat is het belang van space and service design?

Traditioneel wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen producten, interieur (tastbare context) en diensten (niet tastbare context). Toch merken we dat onze maatschappij evolueert naar een minder duidelijke lijn waar de tastbare context stopt en waar de dienst overneemt (denk maar aan ‘Internet of Things’, product-dienst modellen, verhuurmodellen, …). Helaas worden deze verschillende facetten nog te vaak als aparte entiteiten ontworpen in afzonderlijke ontwerpprocessen, wat leidt tot een gebrekkige verbondenheid tussen de ruimtelijke context, de ontworpen producten en de hieraan gekoppelde diensten. In Space and Service Design zijn deze facetten gedurende gans het ontwerpproces onlosmakelijk verbonden.. Deze ondersteuning noemen we Service design.

Space and service design wil diensten vanuit het perspectief van de gebruiker (her)ontwerpen door een participatief ontwerptraject uit te stippelen. De gebruikers zijn in deze ontwerpmethode samen met alle betrokken partijen betrokken in het ontwerpproces. Bij Thomas More onderscheiden we ons door de component service ruimte (met al zijn tastbare elementen of onderdelen) mee te integreren in het ontwerp van nieuwe service design tools en vormingen. We hebben zelfs een opleiding Postgraduate Space and Service Design, waarin dit onderzoek verweven is.

Onderzoeksdoel

Het onderzoeksteam “Service design” binnen de unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More-hogeschool heeft als hoofdfocus om het ontwerpproces voor het ontwerpen van diensten gekoppeld aan de ruimtelijke context te faciliteren in de hierboven vermelde insteek van service design.

Aan de hand van concrete tools, worksheets, procesbegeleiding, enz biedt dit onderzoeksteam een concreet ontwerpend kader voor de future-proof Service interieurdesigner van morgen.

Bekijk ook onze andere onderzoeksthema's

Onze tools voor ontwerpers

Thomas More-hogeschool ambieert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met een reële impact op de beroepspraktijk en op de samenleving. Binnen de Unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More doen we dat door ontwerptools te creëren die ontwerpers in de sector van interieurvormgeving, meubelontwerp en architectuur wapenen om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

In ontwikkeling: Space and service design tool voor ontwerpers 

We ontwikkelen de methode en de ondersteunende instrumenten die het ontwerp van services en service omgevingen faciliteren.  Denk bijvoorbeeld aan musea, scholen, ziekenhuizen of woonzorgcentra. Onze aanpak en tools werden in 2020 getest in projecten voor Maakleerplek in Leuven, voor ‘t Grom Museum voor de Mechelse Groentestreek in Sint-Katelijne-Waver, en voor Velodroom in Boom. Bedoeling is om een ontwerptool uit te werken die bruikbaar is in het vormgeven van ruimtes waar dienstverlening primeert.

Space and service design binnen de opleidingen van ID&A

We empower the designers of the future

Met ons onderzoek voeden we niet enkel de creatieve professional, we leiden in één beweging ook onze studenten op in duurzame en inclusieve ontwerpmethoden.

Onze onderzoeksresultaten worden verankerd in studentenopdrachten en verwerkt in curricula. En de frisse blik van een student levert nieuwe inzichten in het onderzoek.

Onderzoeksteam

Meer info over het onderzoeksthema Space and Service Design bij:

NANSI VAN GEETSOM
Expert Space and Service Design
T +32 15 36 92 43
E nansi.vangeetsom@thomasmore.be

Bekijk ook onze andere onderzoeksthema's