Onderzoek

CircularDesign

Wanneer afval een grondstof wordt

Wat is het belang van circular design?

Grondstoffen raken aan een razend tempo uitgeput en ons huidig consumptiepatroon zadelt ons op met een aanzienlijke afvalberg die we niet meer verwerkt krijgen. Dit maakt dat we de dag vandaag voor een kantelpunt staan. We moeten de transitie maken naar een meer regeneratief en evenwichtig economisch model. Hét model dat hiervoor naar voren wordt geschoven is het circulair model dat volledig inspeelt op strategieën zoals herstel, hergebruik, herbestemming, recyclage en biodegradeerbaarheid.

Ontwerpers spelen een uitermate belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie. Tenslotte wordt 90% van de milieu impact van een product reeds bepaald in de ontwerpfase van dat product of interieur. Dit maakt dat circulaire design principes reeds mee moeten opgenomen worden in de ontwerpfase van een product. In de unit Interieur, Design & Architectuur van thomas More is circulair design daarom (naast inclusief design en service design) een van de drie grote onderzoeksthema’s.

Onderzoeksdoel

Het onderzoeksteam Circulair design binnen de Unit Interieur, Design & Architecuur van Thomas More-hogeschool heeft als hoofdfocus de transitie naar een circulair design bij interieurvormgevers, meubelontwerpers en toegepaste architecten te faciliteren.

 

Door het vormgeven en aanreiken van tools, inspiratiebibliotheken en innovatieve technieken / materialen zullen wij de sector ondersteunen en sturen naar een circulaire economie.

Bekijk ook onze andere onderzoeksthema's

Onze tools voor ontwerpers

Thomas More-hogeschool ambieert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met een reële impact op de beroepspraktijk en op de samenleving. Binnen de Unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More doen we dat door ontwerptools te creëren die ontwerpers in de sector van interieurvormgeving, meubelontwerp en architectuur wapenen om de uitdagingen van morgen aan te gaan.

In ontwikkeling: Circular Interior Design Guide

We identificeren de struikelblokken en hinderpalen waar meubelontwerpers en interieurvormgevers mee te kampen krijgen wanneer ze op een circulaire manier willen ontwerpen. Van hieruit ontwikkelen we momenteel een digitaal leerplatform met bijhorende tools. Meer info over dit project vind je hier.

Circular design binnen de opleidingen van ID&A

Onderzoeksteam

Meer info over het onderzoeksthema Circular Design bij:

JAN ROEKENS
Expert Circular Design
T +32 15 68 89 53
E Jan.Roekens@thomasmore.be

Bekijk ook onze andere onderzoeksthema's