Thomas More-hogeschool ambieert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met een reële impact op de beroepspraktijk en op de samenleving. Binnen de Unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More doen we dat door  ontwerptools te ontwikkelen die ontwerpers in de sector van interieurvormgeving, meubelontwerp en architectuur wapenen om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Dat doen we binnen drie onderzoeksthema’s:  circulair design,  space and service design en inclusief design. 

 En hoewel circulair design een hot topic is in de designwereld waren het de laatste twee thema’s die aan bod kwamen in een uitgebreid artikel in het lifestylemagazine Knack Weekend van 8 april 2020.

Space and service design  wil diensten vanuit het perspectief van de gebruiker (her)ontwerpen door co-creatie. De gebruikers zijn in deze ontwerpmethode samen met alle stakeholders betrokken in het ontwerpproces. Bij Thomas More onderscheiden we ons door de component ruimte mee te integreren in het ontwerp van nieuwe service design tools en vormingen. We hebben zelfs een opleiding  Postgraduate Space and Service Design, waarin dit onderzoek verweven is.  

 Inclusief design gaat dan weer over hoe specifieke gebruikersgroepen een ruimte op een specifieke manier ervaren. We gaan na hoe deze verschillen reeds in de ontwerpfase kunnen geïdentificeerd worden én in welke vorm die specifiek ervaringen kunnen meegenomen worden in het ontwerpproces. En hoe ze eventueel zelfs in een latere fase gegeneraliseerd kunnen worden voor meerdere doelgroepen. 

 Onderzoekers Nansi Van Geetsom (space and service design) en Leentje Van Aken (inclusief design) werden uitgebreid geïnterviewd, en ook studenten Bram Jonanaert en Yanou Krokos spraken over hun ervaringen met inclusief design, als ontwerpers en ervaringsdeskundigen. 

U kan het volledige artikel hier gratis lezen.

Meer info over onderzoek binnen de unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More hier.