ID&A ONDERZOEK

Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met een reële impact

Thomas More-hogeschool ambieert praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek met een reële impact op de beroepspraktijk en op de samenleving. Binnen de Unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More doen we dat zo:

Onze Missie

We empower the designers of the future

Eerder dan aan fundamenteel empirisch onderzoek te doen, ontwikkelen onze onderzoekers ontwerptools die ontwerpers in de sector van interieurvormgeving, meubelontwerp en architectuur wapenen om de uitdagingen van morgen aan te gaan.


Onze focus

Dat doen we binnen drie onderzoeksthema’s :

Circulair design

Wanneer afval een grondstof wordt.

Onze grondstoffen raken aan een razend tempo volledig uitgeput. Om dit te counteren is de circulaire economie ontstaan. In tegenstelling tot onze huidige lineaire economie tracht men hier materiaalkringlopen te sluiten door recyclage, herbestemming, hergebruik of herstel. Deze principes dienen reeds mee opgenomen te worden in de ontwerpfase van een product.

Meer over circulair design

Space and service design

Wanneer de gebruiker designer wordt.

Space and service design wil diensten vanuit het perspectief van de gebruiker (her)ontwerpen door co-creatie. De gebruikers zijn in deze ontwerpmethode samen met alle stakeholders betrokken in het ontwerpproces. Bij Thomas More onderscheiden we ons door de component ruimte mee te integreren in het ontwerp van nieuwe service design tools en vormingen. We hebben zelfs een opleiding  Postgraduate Space and Service Design, waarin dit onderzoek verweven is.

Meer over space and service design

Inclusief design

Wanneer specifieke noden primeren.

Inclusief design gaat over hoe specifieke gebruikersgroepen een ruimte op een specifieke manier ervaren. We gaan na hoe deze verschillen reeds in de ontwerpfase kunnen geïdentificeerd worden én in welke vorm die specifiek ervaringen kunnen meegenomen worden in het ontwerpproces. En hoe ze eventueel zelfs in een latere fase gegeneraliseerd kunnen worden voor meerdere doelgroepen.

Meer over inclusief design

Meer info?

Meer info over de thema’s en projecten bij onderzoekscoördinator Jan Roekens: Jan.Roekens@thomasmore.be

Onze experten:

Sustainable & circular design (Jan.Roekens@thomasmore.be)

Space and service design (Nansi.VanGeetsom@thomasmore.be)

Inclusive Design (Leentje.VanAken@thomasmore.be)

Dienstverlening Onderzoek

Wil je samen met ons onderzoeksteam een onderzoeksvraag beantwoorden?

Laat het ons weten!