PG21 ADVISEERT, ONTWERPT EN ONDERSTEUNT BIJ DE UITVOERING

Verbouwing onthaal, ontvangstruimte en sociale kruidenier via participatief traject voor mensen in armoede

in cocreatie met het BZN Kansenhuis Filet Divers

OVER FILET DIVERS

Filet Divers is een door Bond zonder Naam ondersteunde, erkende vereniging waarin armen het woord nemen. Filet Divers werkt verbindend, heeft een versterkend kansencentrum met een sociale kruidenier en tweedehandsboetiek. Filet Divers wordt ondersteund door Bond zonder Naam en is gehuisvest in het Kansenhuis van Bond zonder Naam in Antwerpen.

DESIGN CHALLENGE

Hoe tover je 500 m² magazijn op een paar maanden tijd en met beperkte middelen om tot een aangename plek voor ontmoeting en winkels?

Nadruk op co-creatie en zorgvuldige aanbesteding

Van advies, over co-creatief ontwerp tot en met ondersteuning bij de uitvoering

Een grondige analyse van de bestaande situatie legt onderliggende problemen bloot. We stellen een traject voor waarbij we op een grotere schaal naar de indeling en het gebruik van het pand kijken en een masterplan visie voorstellen voor het gebruik en de inrichting van het gelijkvloers met aanbevelingen voor een stapsgewijze aanpak.

We zijn er in geslaagd om in co-creatie en met relatief beperkte middelen en recuperatiemateriaal en –meubilair een ontvangst- en winkelconcept neer te zetten voor deze doelgroep.

De routing en de belevingswaarde kregen een grondige upgrade met de integratie van daglicht en een slim concept.

Iedereen verdient het om naar een gezonde en aangename winkel te gaan, armoede of niet.

Co-creatieproces
Ontwerpvisie en masterplan
Lastenboek en aanbesteding
Werfopvolging en ondersteuning uitvoering

ONTDEK HET VERNIEUWDE BZN KANSENHUIS

Het 'nieuwe' gelijkvloers bevat hoofdzakelijk een onthaal met aangrenzende ontmoetingsruimte, een toegankelijke stockageruimte, de sociale kruidenier, een tweedehands shop en een vergaderruimte aan de straatzijde.

De organisatie van de gelijkvloerse verdieping werd grondig omgegooid: de niveauverschillen weggewerkt, de routing verbeterd, daglicht benut en de drie belangrijkste functies werden ontworpen en uitgevoerd.

De onthaalruimte zorgt nu voor een warm welkom aan mensen in nood en communiceert duidelijk de werking van de organisatie aan anderstaligen.

De Sociale Kruidenier en de Boetiek met de bijhorende stockageruimten zijn logisch georganiseerd en afgestemd op de logistiek.

De indeling laat mogelijkheden voor groei in de toekomst en de onderdelen zijn onderling uitwisselbaar en compatibel. Er werd gewerkt met zowel gerecupereerd als nieuw materiaal volgens circulaire ontwerpprincipes.

Het BZN kansenhuis in finale fase van verbouwing. De werking is herstart en de verschillende onderaannemers maken de muren klaar voor de signalisatie. Finale foto’s volgen in september / oktober wanneer de muren zijn afgewerkt en de signalisatie is aangebracht.

Het onthaal

Dankzij de nieuwe routing is het onthaal een echte ontmoetingsplek geworden. De onthaalmedewerker staat letterlijk in het hart van de gelijkvloerse omgeving, ziet in een oogopslag welke medewerkers in huis zijn, wat er op de planning staat en heeft alles bij de hand om mensen te gidsen, een warme babbel bij een kop koffie, …

De ontmoetingsruimte

Flexibiliteit staat voorop in deze ruimte. Naast de nodige zit- en werkplekken werd ook aandacht besteed aan de allerkleinsten. Om alle bezoekers altijd een hoog gevoel van veiligheid te geven, hebben ze vanop elke plek een direct contact met de vertrouwde onthaalmedewerker en houden ze zicht op het activiteitenbord.

Sociale Kruidenier

Door een herlocatie van de stockageruimte, een nieuwe logische routing én een slimme combinatie van nieuwe praktische winkelrekken en gerecupereerde en gemodificeerde winkelinrichting van Schoenen Torfs, brengt de ‘oudste sociale kruidenier van België’ een waardige shopervaring voor mensen in kansarmoede. Maar ook de medewerkers en de leveranciers genieten van de verbeterde toegankelijkheid, layout en doorstroming.

Tweedehands Boetiek

De tweedehands boetiek is niet de grootste activiteit in het BZN kansenhuis. Maar ze verdiende wel een eigen locatie en een volwaardige aanpalende opslagruimte. De inrichting is zeer functioneel en intiem opgebouwd en de toog doet zowel dienst voor verkoop als voor de ontvangst van tweedehands goederen.