Hoe kunnen we het circulair gedachtegoed systematisch doorvoeren in interieurprojecten?

Circulair ontwerpen is een complex vraagstuk dat een sterke invloed heeft op verscheidene ontwerpbeslissingen die een interieurarchitect moet maken. Het is cruciaal om bij het streven naar een circulair interieur de gepaste vragen te stellen op de juiste momenten doorheen het gehele ontwerpproces.

Het gaat verder dan het zoeken naar de juiste materialen en losstaande producten, maar ook de ruimtelijke omgeving én de niet-tastbare diensten moeten opgenomen worden in het circulaire gedachtengoed. De Circular Interior Design Guide is een project waarmee Thomas More en zijn projectpartners de interieursector wil ondersteunen in de transitie naar een circulaire economie.

Digitaal leerplatform en design tools

Van september 2021 tot september 2023 ontwikkelen en testen we een digitaal leerplatform met als doel verschillende stakeholders in de interieursector (1) te sensibiliseren naar verschillende circulaire ontwerpprincipes, (2) te inspireren met best-practices en (3) te verbinden met potentiële nieuwe partners voor een optimale circulaire waardeketen. Tijdens verschillende begeleidingssessies en klankbordevents worden verschillende ontwerpinstrumenten vormgegeven die het realiseren van een circulair interieurproject ondersteunen.

Dit platform wordt op zo’n manier vormgegeven dat een verscheidenheid aan interieurvormgevers, elk met hun eigen expertiseniveau, hiermee praktisch aan de slag kan gaan.

Eind augustus riepen we reeds een eerste klankbordgroep samen om tijdens een inspiratiesessie kennis te maken met het project. Tijdens de openhartige interacties werden de noden en verwachtingen scherpgesteld.

Projectpartners

Thomas More werkt voor dit project samen met M-INT, cuypers & Q architecten en Studio Planeet

Dit project maakt deel uit van Green Deal Circulair Bouwen en wordt ondersteund door Vlaanderen Circulair en VLAIO.