PG21 ONTWERPT EN REALISEERT

Hybride leeromgeving en circulaire bouwkit met biobased bouwmaterialen

i.s.m. de Provincie Antwerpen / Kamp C

Henry van de velde Awards

De circulaire bouwkit van PG21 won de gold award van de Henry van de Velde awards in de rubriek ‘Spaces’ in 2024

OVER KAMP C

Kamp C in Westerlo is hét centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de bouw uit de provincie Antwerpen. Kamp C wil de transitie naar een duurzame samenleving versnellen door te focussen op duurzaamheid en innovatie.
Meer weten over Kamp C?

WAAROM DIT PROJECT ?

De provincie Antwerpen zet in op hybride leeromgevingen voor jongeren van 10-14 jaar om hen te helpen bij de studiekeuze. De focus ligt hierbij op een aantal knelpuntsectoren waaronder de bouwsector.

De bouwsector gaat er binnen 15 jaar heel anders uitzien. Daarom is het belangrijk dat jongeren vandaag al kennis maken met de toekomst van bouwen en dus met de principes van modulair, circulair en biobased bouwen.

Omwille van de veiligheid is het niet toegelaten dat jongeren effectief op de werf reële jobs gaan uitvoeren.

Daarom ontwierp en ontwikkelde de ontwerpstudio van PG21, een postgraduaat gespecialiseerd in projectmanagement van ruimtelijke projecten bij Thomas More, een levensechte simulatie in een gecontroleerde omgeving bij Kamp C, inclusief een modulaire bouwkit voor circulair biobased bouwen.

DESIGN CHALLENGE

Hoe ontwerp en bouw je in 6 maanden een hybride leeromgeving met circulaire biobased bouwkit voor jongeren van 10-14 jaar?

Handen uit de mouwen, prototype & build

Van advies, over iteratief prototyping tot en met de eigenhandige oplevering

PG21 leverde advies voor de ontwikkeling van een hybride leertraject en nam nadien de verantwoordelijkheid voor het ontwerpen van de fysieke ruimtes, de ontwikkeling van een unieke circulaire bouwkit, het sourcen en bouwen van alle biobased en circulaire materialen en componenten tot en met het finaal inrichten van de fysieke ruimtes.

Ontwerp circulaire bouwkit
Ontwerp en detaillering fysieke ruimtes
Prototyping, veel prototyping
Realisatie in eigen beheer

HYLOBOUW

Hylobouw is een levensechte simulatie en circulaire bouwkit om jongeren van 10-14 jaar warm te maken voor circulair en biobased bouwen.

De simulatie bestaat uit 2 fysieke ruimtes bij Kamp C (prefablab en werfzone), een digitaal bouwpakket en een unieke fysieke circulaire bouwkit met biobased materialen.

De leerlingen maken vanop afstand een digitaal ontwerp in Sketchup met behulp van de digitale bouwcomponenten. Alle beschikbare fysieke componenten zijn opgenomen in de digitale database.

Na de ontwerpfase komen de jongeren hun project ook effectief realiseren binnen de fysieke bouwomgeving bij Kamp C.

In de Prefabzone worden alle fysieke elementen opgeslagen. Hier worden alle prefab wandpanelen voor de bouwconstructie samengesteld. Op de werfzone wordt het ontworpen bouwwerk opgebouwd en nadien weer afgebouwd.

Leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs monteren de modulaire structuur van de circulaire bouwkit. Foto: Kamp C

Het Prefablab

De prefabzone en werfzone vormen een essentieel deel van de ervaring. Ze zin tot in de kleinste puntjes gedetailleerd en waar mogelijk uitgewerkt gebruik makend van open source componenten (open structures) en standaard materialen. De tafelbladen zijn gemaakt uit lokaal gesourced recuperatiemateriaal van RecuPlan. Schaalmodellen uit de ontwerpfase werden omgevormd tot kapstokken, identificatieplaatjes en onderdelen van de circulaire bouwkit zelf.

De Werfzone

De prefabzone en werfzone vormen een essentieel deel van de ervaring die tot in de kleinste puntjes werd gedetailleerd en waar mogelijk uitgewerkt gebruik makend van open source componenten (open structures) en standaard materialen. De tafelbladen zijn gemaakt uit lokaal gesourced recuperatiemateriaal van RecuPlan. Schaalmodellen uit de ontwerpfase werden omgevormd tot kapstokken, identificatieplaatjes en onderdelen van de circulaire bouwkit zelf.

De circulaire bouwkit

De circulaire principes werden maximaal doorgetrokken binnen het ontwerpproces en de bouwkit zelf. Om enkele belangrijke kenmerken te noemen: Het overgrote deel is gebouwd met gerecupereerd hout van aannemersbedrijven, er zijn een minimum aan verschillende componenten, de kit is uitbreidbaar met nieuwe biobased materialen, alle onderdelen zijn tot op materiaalniveau terug te scheiden maar de componenten kunnen bij een eventueel aflopen van het project in de toekomst bijvoorbeeld ook gebruikt worden om compacte op-up woningen of installaties te bouwen.

Om dat mogelijk te maken ontwikkelde PG21 een eigen bouwsysteem met modulair montagesysteem en unieke maatvoering. Enerzijds uit noodzaak omdat de fabrikanten van biobased materialen nog geen standaard hanteren en de eerste pogingen tot standaardisatie in de bouw het niet toelaten om bouwelementen te maken die veilig door jongeren gehanteerd en gemonteerd kunnen worden.

Biobased materialen

Biobased materialen zijn niet nieuw. Naast gangbare biobased materialen bevat de circulaire bouwkit ook een selectie aan biobased materialen van morgen.

Ontdek hier binnenkort alle gebruikte materialen

Digitale bouwkit

Zelf aan de slag met de circulaire bouwkit voor biobased bouwen? De digitale twin in SketchUp bevat alle samengestelde onderdelen die in de fysieke bouwkit zitten. Op die manier kan je zelf aan de slag met het ontwerp alvorens fysiek te komen bouwen bij Kamp C.

Download de Bouwkit

Privacy Preference Center