‘Ontwerp een meubel op basis van circulaire principes dat voor minstens 50% uit gerecycleerd of hergebruikte textiel of kleding bestaat’. Dat was de opdracht die studenten van de voortgezette opleiding meubelontwerp (VOMO) aan Thomas More in oktober kregen van CiLAB2800 en Stad Mechelen. In de ontwerpen diende Mechelen als meubel- en textielstad duidelijk naar voren te komen. Bovendien moesten de studenten oplossingen vinden voor het recycleren en hergebruiken van textiel.
“Dat kledij eerlijk, circulair en toch modieus kan zijn, tonen we in Mechelen al langer op onze jaarlijkse M-Fair. Maar ook in de meubelsector zijn er eindeloos veel mogelijkheden om duurzamer te ontwerpen. Vanmiddag heb ik geleerd dat je met afgedankte textiel ook prachtige decoratieve én functionele voorwerpen kan maken, zoals een bank van weessokken of een tafel met hangstoel van oude brandweerslangen en afgedragen jeans. Deze studenten zijn helemaal mee in ons circulair verhaal. Dat is veelbelovend voor de toekomst van Mechelen”, vertelt Marina De Bie, schepen voor onder meer onderwijs en duurzaamheid.
Dit zijn de zeven ontwerpen in het kort:
Yani Vandenbranden, Emile Van den Broeck en Thijs Smits maakten een poef waarvan de basis wordt gevormd door kleren die men wil weggooien. Lost op een speelse en gepersonaliseerde manier bij vele burgers een probleem op.
Ine Maertens, Toine Baert en Mirte Moriau maakten een stoel opgebouwd uit een grote hoeveelheid aan gerecycleerde textiellapjes die met een inwendig metalen frame in vorm gebracht en stabiel gemaakt worden – het multicolore effect heeft geleid tot een schitterende fotoshoot op de Grote Markt, in de kathedraal en in de nieuwe bibliotheek waar dit meubel ook makkelijk zou thuishoren.
Dien De Rycker, Sarah Jacobs en Robbe Pinsart maakten een stoel opgebouwd uit ruilkledij (swapping). Voor de introductie werden vijf bekende Mechelaars aangetrokken om alvast hun afgedragen kledij af te staan.
Sandra Dejager, Lars Hermans en Tim Vandenborne maakten twee uiteenlopende meubelstukken, een tafel en een hangstoel, die hun basis vinden bij de einde-leven brandslangen van de brandweer en afgedragen jeans. Industrieel, decoratief en bruikbaar.
Jens Van Deursen, Sarah Adriaensens en Amber Dewaele maakten een modulair zitmeubel op basis van weessokken. De inzamelingsactie was op zich al een onverwacht groot succes (misschien zitten je eigen weessokken er wel tussen?). Tevens een ideaal concept om in scholen mee aan de slag te gaan.
Lena D’Hoore, Marit Doorenbos en Jord Lindelauf maakten een mat met verschillende stoffen, texturen en patronen de diverse culturen en nationaliteiten die we terugvinden in Mechelen. Elke Mechelaar wordt aan het werk gezet in dit project met participatieve ambitie. Gezamenlijk wordt de kaart van groot Mechelen gebouwd op basis van een uitgetekend patroon van de stad. Elke buurt is op zich verantwoordelijk voor de uitwerking en de handleiding is beschikbaar: de ideale stap om mensen zelf textiel te leren maken. Het eindproduct zal ooit op de Grote Markt komen te liggen!
Lore Boon, Tuur Van de Steen en Michiel Van Roey maakten een zit- en ligmeubel dat recht uit Scandinavië zou kunnen komen, multi-functioneel op basis van prisma en rolmat van textielrollen.