4 vragen aan Roxanne Cipers

Alumnus Interieurvormgeving Open Hoger Onderwijs en voormalig stewardess

Docent Gerda Vanwijck stelt vragen

Roxanne vertelt vol enthousiasme over haar leven na de middelbare school, de beslissingen die ze heeft genomen en de toewijding die ze heeft getoond, en die uiteindelijk veel groter bleek te zijn dan ze had verwacht. Voor haar was de opleiding Interieurvormgeving OHO een internationale reis van zelfontdekking, een avontuur dat nog steeds voortduurt.

Website Roxett

Roxanne en Billie

© Nodish (tafelontwerp) – Roxanne Cipers

1.

Hoe heeft je opleiding je carrière beïnvloed?

Roxanne Cipers: Als kind was ik ambitieus en creatief, dromend van uitvinder of modeontwerpster worden. Maar creatieve richtingen kwamen niet echt aan bod tijdens mijn schooljaren. Gelukkig heeft de opleiding bij OHO mijn passie weer aangewakkerd en kan ik mijn creatieve visie volledig ontplooien. Hoewel ik nog steeds zoekende ben, ben ik altijd enorm nieuwsgierig en kritisch. Momenteel focus ik vooral op interieur, design, conceptvorming en graphics, maar mijn interesse strekt zich uit tot fashion en verder. Mijn inspiratie haal ik vooral uit alledaagse dingen buiten de designwereld.

2.

Welke projecten realiseerde je reeds waar je trots op bent?

Roxanne Cipers:
1. Momenteel werk ik aan een loftontwerp op de zolder van een oude hoeve in Wallonië voor een gezin met 4 kinderen. Het is fascinerend om het gezin te leren kennen en een ontwerp te maken dat voldoet aan hun specifieke behoeften. In dit project is het cruciaal om niet alleen naar de klant te luisteren, maar ook naar het gebouw en de context zelf, die veel te vertellen hebben en een grote invloed hebben op het ontwerp.

2. De objecten die ik heb ontworpen, zoals mijn tafelontwerp “Nodish” uit het derde jaar en mijn mesontwerp “Coco-kit”, brengen me veel voldoening. Ik krijg nog steeds veel positieve reacties op deze ontwerpen, en het is geweldig om te zien hoe ze gewaardeerd worden.

3. Ik ben ook betrokken bij meer strategische en marketingopdrachten, waarbij ik onderzoek uitvoer en workshops geef bij bedrijven over hun merk en de ontwikkeling ervan. Het is erg bevredigend om te zien hoe bedrijven enthousiast aan de slag gaan met mijn advies. Het boeit me enorm hoe je als merk kunt positioneren en hoe je invloed kunt hebben op hoe anderen jouw merk zien.

4. Bij Creneau werk ik voornamelijk als interieurontwerper, waar we aan grotere, commerciële projecten werken, zoals hotels. De realiteit is dat sommige van deze projecten plotseling niet doorgaan of een lange doorlooptijd hebben. Het is soms moeilijk om te accepteren dat veel van mijn ontwerpen nog niet zijn uitgevoerd, vooral als ik er zoveel tijd en moeite in heb gestoken. Dit is iets waar ik nog veel van kan leren om het los te kunnen laten.

© Loft – Roxanne Cipers

3.

Hoe zie je de toekomst van de interieurbouw?

Roxanne Cipers: Interessante vraag!Ik vind het boeiend om trends te onderzoeken, zowel op micro- als macroniveau, en ik beperk me daarbij niet tot de designwereld. Trends zijn een dubbelzijdig begrip voor mij. Als designer wil ik vermijden om iets te ontwerpen gebaseerd op vluchtige trends, die tegenwoordig sneller komen en gaan door sociale media. Dat is geen duurzame manier van ontwerpen. Toch vind ik trends interessant omdat ze een reactie zijn op wat er in de maatschappij leeft. De achterliggende redenen van trends zijn fascinerend. Ik denk dat we in de toekomst een tegenbeweging zullen zien op het “over-gedesignde” interieur. Mensen worden moe van perfectie en streven naar flexibiliteit in hun ruimtes. In mijn ontwerpen streef ik altijd naar flexibiliteit, zodat gebruikers de ruimte kunnen personaliseren en eigen maken.

4.

Wat zijn de leukste herinneringen aan je studiejaren in Mechelen?

Roxanne Cipers: Ik heb er best veel…
Ik heb veel ervaring gehad met het vinden en verliezen van mezelf in opdrachten, en vervolgens weer terugvinden. Ik ben altijd erg nieuwsgierig en geïnteresseerd geweest. In het middelbaar werkte dit tegen me omdat leerkrachten strikt vasthielden aan hun lesvoorbereiding zonder ruimte voor extra vragen. Bij OHO werd deze nieuwsgierigheid juist gewaardeerd, en docenten stonden open voor gesprekken. Hun praktijkervaring vond ik erg waardevol.

© CoCo-kit – Roxanne Cipers

Privacy Preference Center