Andy Kerstens en Ester Deriemaeker

Alumni, beiden afgestudeerd in 2013, Andy Kerstens en Ester Deriemaeker: meesters in High-End interieurarchitectuur.

Docent Gerda Van Wijck gaat op stap – leestijd 11 min.

Andy Kerstens zette zijn eigen ontwerpstudio Kerstens op na eerst al, tijdens zijn studies ervaring op te doen bij architectenbureau De Meester Vliegen .Vervolgens verdiepte hij zijn kennis met een master interieurarchitectuur en heeft zich verder ontwikkeld bij het architectenkantoor Dieter Vander Velpen. Twee grootmeesters die zijn richting bepaalden, een koers die hij verder verfijnde tot een geheel eigen stijl.

Ester Deriemaeker, studiegenoot en mede-reiziger op datzelfde pad, eerst interieurvormgeving, daarna een master interieurarchitectuur, versterkt intussen het ontwerpbureau.

project SAR – master dressing

Andy Kerstens:”Mijn studiejaren waren een intensieve en boeiende ervaring.”

Ester Deriemaeker: “We zien meer mogelijkheden, werken met grotere budgetten en kunnen daardoor verder kijken dan bij een klassiek interieurproject.”

Wacht niet op de perfecte vacature, maar creëer zelf kansen en bepaal je eigen richting.

Andy die veel naar het buitenland moet en geen tijd had om mij te ontmoette beantwoordde mijn vragen schriftelijk . Toen ik ze las en zijn website nog eens bekeek, viel meteen op hoe helder zijn visie is: zijn opleiding in Mechelen en de weg die hij daarna bewandelde, hebben zijn kijk op interieurarchitectuur gevormd. Voor hem is het meer dan ontwerpen, het is een hogere vorm van ruimtelijke kunst. 

Lees hier zijn antwoorden:

1. Wat houdt je huidige functie in?
Ik ben oprichter en zaakvoerder van mijn eigen studio en werk als interieurarchitect. Daarnaast beschouw ik mezelf als een allround designer, aangezien onze focus verder reikt dan enkel interieurprojecten.

We specialiseren ons ook in product design en collectible pieces, waarbij we onze signatuur, visie en waarden kunnen vertalen en verder uitdragen. 

 

2. Wat zijn je leukste herinneringen aan je studiejaren in Mechelen?

Mijn studiejaren waren een intensieve en boeiende ervaring. De sterke koppeling tussen theorie en praktijk zorgde voor een steile leercurve, terwijl de combinatie van interieur- en meubelontwerp de opleiding extra verrijkend maakte.

Het atelier en de materialenbibliotheek boden de kans om technieken en materialen grondig te verkennen. Bovendien zorgden de toegankelijke praktijkdocenten, extra lezingen en gezamenlijke activiteiten voor een sterk community-gevoel en een hechte band tussen studenten. 

 

3. Hoe heeft de opleiding je carrière beïnvloed?
De opleiding legde een stevige basis voor mijn technische kennis, ontwerpmethodieken en creatieve processen, die ik nog steeds toepas. Het constant analyseren en her-evalueren van concepten is een essentieel onderdeel van mijn werkwijze en verfijnt zowel ontwerp als uitvoering.

Dankzij de brede kennis en het enthousiasme uit mijn opleiding kon ik snel mijn eigen studio starten. De focus op zowel interieur- als meubelontwerp gaf me een bredere creatieve blik, waardoor onze projecten verder reiken dan puur interieur en het werk des te boeiender en veelzijdiger is.

 

4. Welk advies zou je geven aan pas afgestudeerden?
Mijn advies aan pas afgestudeerden is om vooral hun eigen pad te volgen en de durf te hebben om hun talent te tonen. Wacht niet te lang op de perfecte vacature, maar neem zelf het initiatief om kansen te creëren en te bepalen welke richting je uit wil.

Het opstarten van een eigen zaak of spontaan solliciteren kan voor sommigen een drempel zijn, maar het is vaak de meest waardevolle manier om jezelf te ontwikkelen en je eigen koers uit te zetten.

Bovenal: geniet van de eerste jaren in het werkveld, wees nieuwsgierig en absorbeer zoveel mogelijk kennis. Die open houding zal de basis vormen voor toekomstige successen. 

Ik besloot om Ester zijn mede-ontwerper toch nog op te zoeken. Hun bedrijf is gevestigd in de Urban City Offices in Antwerpen, een inspirerende coworkingplek voor jonge ondernemingen. Door zijn drukke agenda is Andy vaak in het buitenland, waardoor Ester meestal het aanspreekpunt is. Met haar had ik een boeiend gesprek over de opleiding, het vak en haar inzichten.

Gerda: “Hoe kwam het dat je in Mechelen bent gaan studeren?”

Ester: “Omdat mijn broer Ruben, die twee jaar ouder is, daar al studeerde. Ik dacht: tiens dat lijkt me wel leuk, dingen creëren en maken. Ik ben ook in Antwerpen gaan kijken maar daar was het minder toegepast. De keuze voor Mechelen werd duidelijk, vooral door de eindejaarstentoonstelling en de toegankelijkheid van de docenten. Dat gaf de doorslag.”

Gerda: “En wat doet Ruben nu?”

Ester: “Hij is zelfstandig en heeft een eigen zaak, deri3 gespecialiseerd in meubelontwerp en uitvoering. Daarnaast geeft hij les in Koca in Antwerpen, waar hij houtbewerking geeft aan middelbare en kwetsbare scholieren. Het is ook niet gemakkelijk zoals hij, als je als creatieveling niet genoeg commercieel denkt en handelt.”

Gerda: “Ja, het is vaak een droom van eindejaarsstudenten om als zelfstandige te starten maar dan bots je op zoveel praktische zaken. “

Ester: “Klopt, dat miste ik ook in de opleiding: een betere voorbereiding op het werkveld. In welke richtingen kan je aan de slag. Je kunt starten als verkoper in een winkel, als vertegenwoordiger, als tekenaar in een bureau, als freelancer of je eigen zaak opstarten. Toen ik afstudeerde, begon ik meteen te solliciteren. Ik kwam bij Puur terecht, en daar vroegen ze me of ik als zelfstandige wilde werken. Ik heb meteen ja gezegd, zonder goed te beseffen waaraan ik begon. Je hebt geen idee hoe het allemaal werkt, je moet een boekhouder zoeken, je administratie regelen. Door te doen en te vallen leer je veel, maar het kost ook enorm veel tijd. Dat zouden ze op school beter kunnen aanpakken, want als student ben je daar totaal niet in thuis. Uiteindelijk moet je zelf een structuur rond je bouwen om te kunnen slagen.”

Gerda: “En had je tijdens je studie verwacht dat ontwerpen zo vaak neerkomt op het oplossen van problemen, ook technische?”

Ester: “Nee, niet op deze manier zoals hier bij Andy. Ik heb hiervoor bij twee andere bureaus gewerkt: eerst bij PUUR, dat heel conceptueel werkte, en daarna bij Klokhuis, dat veel toegepaster was. Maar hier bij Andy… dit is echt architecturaal. Dit gaat verder. We zien meer mogelijkheden, werken met grotere budgetten en kunnen daardoor veel verder kijken dan bij een klassiek interieurproject.”

“De mogelijkheid om een ontwerp over de volledige lijn door te trekken, blijft me boeien.”

 

Tijdens mijn opleiding in Mechelen leerde ik ook de Shaker-stijl kennen, die me aansprak om dezelfde redenen als Dom Hans van der Laan: pure materialen, eerlijke verbindingen en een sobere, tijdloze eenvoud

Gerda: “Wat zijn jullie inspiratiebronnen? Jullie interieurs zijn heel ingetogen, maar stralen toch een zekere rijkdom uit.”

Ester: “Andy heeft in zijn eerste 5 jaren werkervaring, enorm veel bijgeleerd in de twee bureaus waarvoor hij werkte. Daar heeft hij ook zijn eigen stijl ontdekt. Daarnaast heeft hij het geluk gehad om een bepaald cliënteel aan te trekken dat hem hogerop heeft geholpen, en reeds eigen projecten op te starten tijdens zijn carrière bij Dieter Vander Velpen architects.

Mijn inspiratiebronnen zijn verschillende en mede door Andy die mij hier in sneltempo onderdompelde: Vincent Van Duysen, OOAA architecture, Nicolas Schuybroek, John Pawson, Marc Merckx, Joseph Dirand, Morq architecten, Claudio Silverstrin, Studio Ko, Axel Vervoordt, Studio Mumbai,… maar verder ook Jules Wabbes, Pierre Jeanneret, Poul Kjearholm, en vele andere designers.

Daarnaast is er een plek die me telkens opnieuw stil krijgt: de Benedictijnse kapel van Dom Hans van der Laan, die ik voor het eerst bezocht tijdens mijn middelbare opleiding architecturale vormgeving. Hier zijn interieur en meubilair sereen met elkaar verweven: eenvoud, zuiverheid en eerlijkheid versterken de functie en beleving van de ruimte.

Het idee van totaalontwerp fascineert me al sinds mijn kennismaking met de Art Nouveau en later Art Deco, waar alles, van architectuur tot meubilair, verlichting en zelfs bestek, doordacht is ontworpen. De mogelijkheid om een ontwerp over de volledige lijn door te trekken, blijft me boeien.

Tijdens mijn opleiding in Mechelen leerde ik ook de Shaker-stijl kennen, die me aansprak om dezelfde redenen als Dom Hans van der Laan: pure materialen, eerlijke verbindingen en een sobere, tijdloze eenvoud.”

 

project ST – traphal

"We streven naar perfectie, en dat betekent ook dat we uitvoerders tot het uiterste pushen."

Gerda: “Op Andy’s website zie ik prachtige interieurs, echt high-end. Maar ik ben eigenlijk benieuwd: zijn die beelden renders of echte foto’s?”

Ester: “Sommige zijn renders, en we gaan daar ver in. We willen het ontwerp zo realistisch mogelijk tonen aan de klant, omdat we tot in de kleinste details gaan, van elk scharnier tot de afwerking en diepgang van een materiaal. Die precisie willen we laten zien nog voor de uitvoering begint. In onze interieurarchitectuur streven we naar perfectie, en dat betekent ook dat we uitvoerders tot het uiterste pushen. Vaak denken ze graag met ons mee en willen ze iets realiseren dat nog niet bestaat. Dat zijn de beste partners om écht iets bijzonders te creëren.”

project RC – interieur kantoor – foto’s door Piet-Albert Goethals.

Ester: “Op dit moment hebben we niet veel werven in België, maar vooral in het buitenland. Dat brengt uitdagingen met zich mee, want klanten willen vaak met lokale aannemers werken. Ons project in de UK verliep bijvoorbeeld fantastisch, alles werd van in het begin vastgelegd met gedetailleerde blauwdrukken, mogelijke problemen werden vooraf opgelost, en elk aspect werd grondig doorgenomen. Maar een werf in Zuid-Frankrijk, dat is een heel ander verhaal. Daar draait het soms in de soep omdat aannemers eigenzinnig zijn of simpelweg de plannen niet volgen. Het blijft een zoektocht naar de juiste mensen die met ons niveau van detail en precisie willen meegaan.”

Gerda: “Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om goede stielmensen te vinden. Jullie werk is tenslotte bijna volledig ambachtelijk.”

Ester: “Klopt. En het is niet omdat iemand een goede schrijnwerker is, dat alles vanzelf goed verloopt. Wanneer we op problemen stuiten, nemen we onze tijd om terug te koppelen, te overleggen en de impact te analyseren. Pas dan laten we het uitvoeren door de juiste vakman.”

Verschillende interieurprojecten – foto’s door Piet-Albert Goethals.

Gerda: “Hoe voelde het voor jou toen je je studies had afgerond? En welk advies zou je onze studenten meegeven?”

Ester: “Mijn advies? Probeer tijdens je studies al ervaring op te doen in de sector. In plaats van in een café te werken om bij te verdienen, ga bijvoorbeeld aan de slag bij een interieurbureau. Zelfs als het maar sporadisch om tekenwerk te doen, leer je enorm veel door gewoon te observeren, mee te volgen en te begrijpen hoe het er in de praktijk aan toe gaat.

Daarnaast ontdek je zo sneller wat je écht wil. Wil je werken met je handen? Ben je technisch aangelegd? Door ervaring op te doen, ontwikkel je niet alleen vaardigheden, maar ook je eigen visie en filosofie. Maar het allerbelangrijkste: doe iets wat je graag doet.”

 

Gerda: “En blijven leren, bijscholen en actief op zoek gaan naar nieuwe inzichten?”

Ester: “Absoluut. Het stopt nooit. Er komen voortdurend nieuwe technieken, materialen en uitvoeringsmethodes bij. Denk maar aan de schaarste van bepaalde houtsoorten, dan moet je innovatief zijn en alternatieven zoeken. Je moet flexibel blijven en openstaan voor nieuwe mogelijkheden. Zo zetten e zelf ook in op 3D-printing en het hanteren van de nieuwste software en technieken om steeds mee te innoveren en  de standaard voor morgen te verleggen.

Wij zijn zelf ook altijd op zoek naar (interne) optimalisaties. We werken met vaste partners waar we veel kennis uit halen, maar staan ook open voor nieuwe samenwerkingen. Zo zijn we onlangs gestart met een project rond artisanaal glas, een niche waar we graag verder in willen groeien.”

“Mijn advies? Probeer tijdens je studies al ervaring op te doen in de sector. Je leert enorm veel door gewoon te observeren en mee te volgen.”

De materialen stralen exact dezelfde sfeer uit als hun interieurs: verfijnd, puur en doordacht.

Gerda: “Jammer dat ik Andy niet heb kunnen spreken. Trouwens, wat is dat beeld op jullie website waarop jullie aan het kloppen zijn?”

Ester: “Dat is een houten model van een krukje uit onze Mono-collectie. We hebben het al uitgevoerd in natuursteen, en nu werken we aan een exclusieve versie in gegoten glas.

Met deze collectie gaan we exposeren op Collectible Brussels 2025, een beurs voor collectible design. Naast interieurprojecten trachten we jaarlijks een collectie uit te brengen die via internationale verdelers en galerijen wordt verdeeld. We ontwerpen dingen die we zelf misschien niet kunnen bekostigen, maar die we wél willen maken.”

Gerda: “Mooi om te zien hoe jullie blijven innoveren én trouw blijven aan wat jullie graag doen.”

Ik kijk nog even rond in hun indrukwekkende stalenbibliotheek. De materialen stralen exact dezelfde sfeer uit als hun interieurs: verfijnd, puur en doordacht. Ester toont me de Mono-collectie, o.a. minimalistische krukjes, uitgevoerd in verschillende materialen. Ze belichamen perfect hun visie: pure vormen in eerlijke, natuurlijke materialen.

Ik neem afscheid van Ester en wens hen beiden veel succes. Ik ben er zeker van dat we nog veel van hen zullen horen én zien.

stalen voor Hullebusch – foto’s door Thomas Debruyne.

Mono collectie – porfier – foto’s door Piet-Albert Goethals.