Valerie Zels

Van creatieve student tot keukenspecialist: Valerie Zels over haar passie voor interieur en materialen.

Docent Gerda Van Wijck gaat op stap – leestijd 7 min.

Valerie Zels, afgestudeerd in 2008 en ex-VOMO student, werkte na haar studies anderhalf jaar bij een architectenbureau. Na een sollicitatie kon ze aan de slag bij Bulthaup b metropool in Antwerpen, een hoogstaand Duits designmerk van keukens. Daar werkt ze inmiddels al meer dan vijftien jaar. Ze voelt zich thuis in de showroom, omringd door keukens, mooie meubels en kunst. Het is een aangename werkplek, een soort thuisbureau, en de koffiehoek is altijd vlakbij.

Valerie Zels Bulthaup_Metropool

Valerie Zels oud- student 2008

“Ik maakte een krukje van ongekookte spaghetti omdat ik in die tijd veel spaghetti at, de typische studentenkost.”

Alumnus Valerie Zels

“Het werken met eerlijke materialen en de gedetailleerde afwerking geven me een prettig gevoel, waarschijnlijk nog van mijn opleiding.”

Gerda: “Waarom ben je interieurvormgeving gaan studeren?”

Valerie: “Ik volgde architecturale kunst in het middelbaar kunstonderwijs, maar mijn interesse lag meer bij interieur. Daarom koos ik voor Mechelen. Tijdens een infodag hing er een leuke, losse sfeer die ik herkende van de kunstschool. Ik had ook andere creatieve richtingen bekeken, zoals fotografie, maar interieur leek me net wat interessanter vanwege de combinatie van praktisch en creatief werk.”

Gerda: “Heb je nog leuke herinneringen aan je studententijd?”

Valerie: “Ja, zeker! Wat ik heel aangenaam vond, was dat de docenten ook in de praktijk stonden, zoals Patrick Reuvis, die meubelontwerper is. Ze spraken met kennis van zaken en gingen op een informele en chille manier met ons om. Er was een losse vibe, wat ik erg leuk vond. Het was niet te streng; we gingen met respect met elkaar om.”

Gerda: “En qua vakken?”

Valerie: ” Vooral de praktijkvakken waren leuk, want daarom koos ik voor deze richting. Creatief leren en denken boeide me enorm. Weg van het klassieke, zoals een stoel met vier poten en een zitting, maar verder durven gaan en uitgedaagd worden. Bijvoorbeeld, ik maakte een krukje van ongekookte spaghetti omdat ik in die tijd veel spaghetti at, de typische studentenkost. Ik gebruikte een kookpot met rechtopstaande spaghetti als zitting. Het was weer een stapje verder in creatief denken.”

Gerda: “Bijna een kunstobject! Vond je meubelontwerp boeiender dan interieur?”

Valerie: “Ja, ik deed dat heel graag en het sprak me echt aan, daarom ben ik verder de VOMO opleiding gaan studeren. Ik werk graag met echte materialen zoals massief hout. Hier bij Bulthaup werken we ook met natuurlijke materialen zoals echt houtfineer en natuursteen, geen kunststof imitaties. Het werken met eerlijke materialen en de gedetailleerde afwerking geven me een prettig gevoel, waarschijnlijk nog van mijn opleiding. Bulthaup begint ook waar de machine ophoudt. Zo wordt elk paneel met de hand afgewerkt en gecontroleerd.

Ik maakte ook graag maquettes en ben een beetje perfectionistisch, altijd dat stapje verder gaan in afwerking en detaillering. Soms kreeg ik bij een jury de opmerking: “Ha, je mama kan mooie maquettes maken.” Terwijl ik alles zelf deed, vond ik dat eigenlijk wel een compliment.

Ik heb altijd meubel- en interieurontwerp gecombineerd. En bij Bulthaup hebben we een mooi product: bijzondere en exclusieve keukens, aangevuld met mooie meubelen en accessoires. Er zijn standaardmodules in de keukens, maar ze hoeven niet noodzakelijk standaard te zijn, alles is op maat aanpasbaar, naar wens van de klant.”

“Het is fijn om alles in eigen handen te hebben en direct met klanten, plaatsers en uitvoerders te communiceren. We doen alles van A tot Z.”

Gerda: “Hoe ben je bij Bulthaup terechtgekomen en kun je je functie beschrijven?”

Valerie: “Ik was op zoek naar een baan en zag een vacature die me aansprak. Bij Bulthaup doe ik alles van begin tot eind: klanten ontvangen en rondleiden in de toonzaal. Soms hebben ze plannen mee, soms niet, en dan meten we alles ter plaatse op. We bespreken hun wensen voor de keuken. We hebben geen programma om snel een keuken in elkaar te zetten zoals bij Ikea. In plaats daarvan tekenen we eerst de bestaande ruimte uit, analyseren die en zoeken naar de beste oplossing voor de keukenopstelling. Soms is er maar één oplossing mogelijk, soms meerdere. Alles wordt met de klant besproken. Het start altijd met de keuken maar soms wordt het een totaalproject.

Vaak kan ik al snel een offerte maken zodat de klant een idee heeft van het budget. Na goedkeuring werken we alles uit en bezorgen we 3D-beelden. Dit zijn hele realistische beelden, alles wordt perfect tot op de mm juist uitgewerkt zodat je die detaillering ook in de 3D beelden voelt.

We doen ook de technische opvolging. Na het opmeten maken we de technische plannen, inclusief voorzieningen voor sanitair, elektriciteit, verlichting in de kasten en stopcontacten. Ik doe ook de volledige bestelling, het plaatsingsdossier en de begeleiding tijdens de plaatsing zelf. Het is fijn om alles in eigen handen te hebben en rechtstreeks met klanten, plaatsers en uitvoerders te communiceren. We doen alles van A tot Z.”

Gerda: “Dat lijkt me heel efficiënt en zo zie je ook het eindresultaat?”

Valerie: ” Ja, voor mij werkt dat goed en het is ook heel afwisselend werk. Anders ben je alleen maar aan het uittekenen of verkopen, nu kom je ook bij de klanten thuis. Zo kan ik controleren of bepaalde details kloppen zoals ze bedoeld zijn. We zitten ook in een nieuwe projectmarkt; onze klanten zijn particulieren die vroeger in villa’s woonden en nu een groot, nieuw appartement in Antwerpen kopen. Dat is echt een verschuiving in de markt. We plaatsen er mooie, grote en luxueuze keukens.

Vaak worden klanten naar ons doorgestuurd door een interieurarchitect, of werken we soms samen. Een keuken is niet eenvoudig en klanten en interieurarchitecten vinden het fijn dat ze dat aan ons kunnen overlaten. Het is altijd een samenwerking tussen ons en de klant; we bepalen samen de sfeer, maar voor ons is het functionele ook heel belangrijk. Bijvoorbeeld een snijvlak dat past in de verlaging van het werkblad. Dat zijn details waar een interieurarchitect niet altijd aan denkt.”

Gerda: “Jullie hebben wel de expertise en knowhow van materialen en systemen.”

Valerie: Wij werken veel met inox voor keukenbladen, omdat het een zeer sterk en hygiënisch materiaal is; je kunt erop snijden en er hete potten op zetten. Het wordt niet voor niets in professionele keukens gebruikt. Natuursteen integreren we vaak als spatwand, maar minder als werkblad omdat het gevoeliger is en moeilijker in onderhoud. Voor de fronten zijn er veel mogelijkheden zoals aluminium, hout fineer, massief hout, matlak en laminaat.

We streven ook naar een tijdloze uitstraling, niet te veel trends, maar eerder sober en stijlvol maar toch met veel karakter. Het is fijn om te zien dat Bulthaup keukens van 25 jaar geleden er nog steeds hedendaags uitzien. De keuken is vaak de belangrijkste, centrale plek in een woning, dus we proberen iets anders te doen dan de klassieke keuken met bovenkastjes. We passen de keuken aan de architectuur van de woning of het appartement aan. Het is voor ons belangrijk dat mensen hier echt kunnen thuiskomen. ”

"We streven ook naar een tijdloze uitstraling, niet te veel trends, maar eerder sober en stijlvol maar toch met veel karakter."

Valerie Zels

“Eigenlijk heb je niet zoveel nodig in een keuken: één servies, wat glazen, potten en pannen en bestek. Dat mag allemaal gezien worden en zo is het ook gemakkelijk in gebruik.”

Gerda: “Bulthaup is ook wel steeds vernieuwend?”
Valerie: “Ja, absoluut. We zijn heel inovatief. Op de meubelbeurs in Milaan zijn er weer heel wat nieuwe zaken voorgesteld. We hebben ons eigen systeem voor kastindelingen en laden, terwijl schrijnwerkers vaak bestaande systemen gebruiken. Onze systemen gaan vaak veel verder. Ook in onze modellen proberen we vernieuwend te zijn. Zo hebben we naast ons b3-systeem de b2-reeks, vrijstaande modules die zich tot de dag van vandaag onderscheiden van een standaard keuken. De b2 reduceert de keuken tot drie sculpurale elementen. De werkbank, werkkast en apparatenkast. Door hun intelligent ontwerp wordt de keuken teruggebracht tot de essentie. Het idee ontstond omdat mensen vaak te veel kasten en spullen hebben. Deze modules maken het compacter en overzichtelijker. Eigenlijk heb je niet zoveel nodig in een keuken: één servies, wat glazen, potten en pannen en bestek. Dat mag allemaal gezien worden en zo is het ook gemakkelijk in gebruik. En een nader voordeel: de keuken is op deze manier ook gemakkelijk mee te verhuizen.”

Gerda: “Is er eigenlijk een verschil tussen de Duitse en Belgische markt?”

Valerie: “De Duitse markt heeft een hardere uitstraling en is degelijker, met handgrepen en dergelijke. Wij proberen het wat huiselijker en zachter te maken. Onze keukens gaan meer over in de rest van het interieur, zoals een leefkeuken. Hoewel we wereldwijd hetzelfde product hebben, zien we dat er in België andere dingen mee gedaan worden.

Bulthaup bestaat inmiddels 75 jaar en als je naar de geschiedenis kijkt, zie je dat we altijd extreem vooruitlopen in ideeën. Systeem 20 was de voorloper van B2, dat waren ook inox werkbanken. Ondertussen zijn die ook collector’s items geworden.”

Gerda: “Heb je veel gehad aan de opleiding met wat je nu doet?”

Valerie: “Je leert vooral veel als je begint te werken. Maar de liefde voor materialen is gebleven. Tijdens de opleiding moesten we een materialenkistje maken en zelf stalen zoeken bij bedrijven of opvragen en in een koffertje steken. We zochten naar verschillende houtstalen, metaal en natuursteen. Dat was voor het vak van Jan De Velder meen ik. Dat kistje staat nog bij mijn ouders. Zo leer je al die materialen kennen, net zoals in de materialenbibliotheek waar we af en toe binnensprongen.”

Gerda: “Dat is altijd fijn om te horen. Wij proberen ondertussen ook meer circulair te denken, doen jullie dat ook?”

Valerie: “Ja, we zijn veel bezig met ecologische aspecten. Dit begint al in de ontwikkelingsfase: we gebruiken niet meer materiaal dan strikt noodzakelijk. We gebruiken veilige lakken op waterbasis die geen chemische stoffen uitstoten  en houtsoorten uit Midden-Europa en Noord-Amerika waarvan opnieuw jonge  bomen aangeplant worden. We gebruiken geen tropische houtsoorten.”

Valerie Zels

Bulthaup Systeem b2 – werkbank

Valerie Zels

Systeem 20 is een collector’s item geworden.

“Op school is alles heel creatief en word je uitgedaagd. Dat moet je altijd blijven doen: niet altijd denken in standaardoplossingen, maar net zoals onze keukens, steeds origineel blijven.”

Gerda: “Wat zou je aan onze studenten willen meegeven?”

Valerie: “Het is heel anders op school dan in de realiteit. Op school is alles heel creatief en word je uitgedaagd. Dat moet je altijd blijven doen: niet altijd denken in standaardoplossingen, maar net zoals onze keukens, steeds origineel blijven.”

Gerda: “Zijn er ontwerpers die je inspireren?”

Valerie: “Vincent van Duysen inspireert me enorm. Zijn stijl is eenvoudig en sereen, met weinig toeters en bellen. Daar hou ik van.”

Ik vraag Valerie of ik nog wat foto’s mag maken. Met veel beroepskennis en trots toont ze me de systemen van laden en deuren. Ze raakt de materialen aan en zegt: “Dit zijn allemaal échte natuurlijke materialen.” Ze laat ook de mogelijkheden van de compacte module b2 zien, een vrijstaande en open keuken. Een innovatief idee voor een specifieke ruimte, loft of kantoor. In de showroom staat ook een collector’s item van systeem 20 uit de jaren ’80: een handige mobiele vuilbak volledig in aluminium, met mooie details geconstrueerd.

Het is duidelijk dat Bulthaup veel aandacht besteedt aan de kleine dingen die het dagelijkse leven een laagje design geven. Iets wat Valerie iedere dag mag aanprijzen.

Ik neem afscheid en hoop dat meer interieurontwerpers zoals Valerie mensen blij maken met de keuken van hun dromen.

Valerie Zels