Inclusief design is niet alleen een onderzoeksthema binnen de unit Interieur, design en Architectuur van Thomas More, het zit ook ingebed in een aantal opdrachten voor studenten.

 

1. Expertisecentrum rond doofheid

Valerie Van Ruiten

De studenten uit de Studio Interieur & Conceptontwikkeling uit het derde jaar Interieurvormgeving ontwierpen eerst de kantoren van Doof Vlaanderen, een federatie van Vlaamse dovenorganisaties.

Daarna volgde de bachelorproef: herbestem de Oude Drukkerij in Kessel-Lo tot een expertise- en belevingscentrum rond doofheid, een plek voor ondersteuning, informatie, educatie en ontmoeting voor doven en slechthorenden én horende mensen. Studenten stellen eerst een programma van eisen op via onderzoek van context, impact op de omgeving, toegankelijkheid, best practices van reconversies. Pas daarna volgt het ontwerp van de ruimte zelf, inclusief branding, logo en signalisatie. Hierboven het onderzoek en hieronder het ontwerp van Valerie van Ruiten. 

Valerie Van Ruiten

 

2. Modulair meubel voor VZW Luisterpunt

Ontwerp Laura Schellen, Foto Isabel Rottiers

Dit modulaire meubel van Laura Schellen uit de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp is een salon voor vzw  Luisterpunt, bedoeld om te gebruiken op beurzen waar de vereniging haar werking en  boeken promoot. Elke hoes is een tactiele verwijzing naar het genre van een boek dat te beluisteren valt via de hoofdtelefoon die er over hangt.

 

3. Universele hotelkamer

Dennis Houben, Thoms Ras en Tom Stabel

Studenten uit de Studio Interieur & Architectuur uit het derde jaar Interieurvormgeving richten in groep van twee of drie personen  een  hotelkamer in met integrale toegankelijkheid. 

UPDATE: Onze docenten en studenten werden in 2020 geïnterviewd over inclusief design. Lees het artikel hier.