Binnen het vak Onderzoek & Innovatie ontwikkelen studenten Interieurvormgeving in Open Hoger Onderwijs (OHO), o.l.v. docente Sofie De Clercq, via verschillende hands-on onderzoekstechnieken nieuwe materialen voor de interieursector op basis van organische reststromen.

Van reststroom naar materiaal. Van materiaal naar toepassing. En van toepassing naar hergebruik, compostering of recyclage.

In een compact biofablab worden dit jaar voornamelijk koffiegruis, beenderen, vongole schelpen, aardappelschillen en mandarine zesten vermalen, geperst, gedroogd, … Maar onderzoek naar biobased materiaal gaat verder dan smossen in een biolab of in de keuken.

Vanuit het onderzoek van de reststroom ontstaan verschillende materialen. In de tweede fase wordt onderzocht hoe het materiaal concreet kan ingezet worden in het interieur: Als akoestisch paneel, verlichtingsarmatuur, meubelpaneel, … In functie van de objectieven worden materialen onderworpen aan de nodige slag- en trektesten bij onze collega’s op de campus De Nayer.

90% van de milieu-impact van een product wordt bepaald in de ontwerpfase, Hawken 1999

Ook de LCA (Life Cycle Analysis) is van belang. Wat gebeurt er tijdens het gebruik en op het einde van de levensloop? Kan het object gedemonteerd worden in onderdelen, kunnen deze onderdelen nog hergebruikt worden? Is het biodegradeerbaar, is het recycleerbaar?

Teaser

Benieuwd naar onze biobased materialen voor interieurtoepassingen?

We zitten nog volop in onderzoekende fase. Maar in de toekomst vind je een selectie van onze biobased materialen, inclusief recepten terug in de What’s On, het kenniscentrum met materialenbibliotheek op Campus Faydherbe.


NOT JUST ANOTHER COOKBOOK

Dit is HET cookbook van OHO 4. Een overzicht van recepten gebundeld zodat het steeds te raadplegen is door alle interieurvormgeving-OHO studenten.

OHO werkte rond reststromen die we in het dagelijkse leven tegenkomen. Alleen al uit de keuken heb je ontelbare reststromen. Waarom gooien we dit allemaal weg, als we er nog iets nuttig mee kunnen maken?