Training van nieuwe groene vaardigheden voor klimaat- en toekomstgerichte ontwerpen en plannen van omgevingen: interieur, architectuur en open ruimte

In deze hands-on masterclass leer je omgevingen ontwerpen en plannen met een groene en natuurlijke mindset. Deze leerrijke én praktijkgerichte expertencursus is perfect op maat van pas afgestudeerden of professionals die hun kennis rond klimaatgericht ontwerpen willen versterken en naar een hoger niveau willen tillen.

Aanmelden kan met een vooropleiding (bachelor of master) van ontwerpers en planners van interieur, design, architectuur, stedenbouw, milieu, natuur, tuin en landschap. En/of vanuit ervaring ontwerp en planning van deze omgevingen. Daarnaast ben je in staat een presentatie met visuele inbreng te verzorgen, rapporteringen te maken en informatie samen te brengen.

Word dé klimaatontwerper en -planner van de toekomst

Wanneer

De lessen gaan om de week door op vrijdag in de periode februari–mei 2025.
We sluiten af met een studiereis in juni naar dé klimaatstad, Kopenhagen.

De expertentraining is modulair opgebouwd en vertrekt vanuit drie schaalniveaus van omgevingen, steeds verder inzoomend op ontwerpen en plannen van:

  • Modules 1: omgeving & landschap
  • Module 2: stad, dorp & rand
  • Module 3: straat, site & gebouw

Kostprijs

Full Option: € 3.000
De masterclass biedt een volledig overzicht van de actuele uitdagingen rond klimaat binnen de vakwereld. Samen werken we aan een case en afstudeerproject die van A tot Z doorheen de lessen worden uitgewerkt.
De Full Option omvat:

  • 8 lesdagen
  • Alle terreinbezoeken en verplaatsingen
  • Volledige begeleiding bij het projectwerk
  • Studiereis (excl. reis- en verblijfskosten)

Light Formule: € 1.200
Deze kennismaking met klimaatontwerp omvat een introductiedag (voormiddag) en drie volledige lesdagen, elk gewijd aan één module. De studiereis is optioneel bij te boeken.

Alumni Thomas More
We versterken graag ons netwerk en bieden onze alumni 20% korting.

Schrijf je nu in en word de klimaatontwerper van de toekomst!

Modules

LESDAG 1: 07/02/2025 Intro tot de masterclass

Tijdens de intro tot de masterclass wordt de klimaatcontext geschetst met een overzicht van de opleiding en eerste inzichten in klimaatbestendige ontwerpoplossingen van grote tot kleine omgevingen. Na de middag worden enkele voorbeeldprojecten bezocht in Mortsel, één van de meest verharde gemeenten in de Provincie. Daarop volgt een eerste ontwerptraining op de bezochte cases en worden de gezamenlijke verwachtingen van de opleiding verder bepaald met invulling van de vrije lesdag en keuze van het afstudeerproject.

Locatie: campus National, Antwerpen
Docenten: Luc Wallays, Wim Debaene
Terrein- en projectbezoek in Mortsel: Gebermte, Klein Zwitserland, tiny forest gemeenteplein, 1ste tuinstraat van Mortsel, droom het pleintje en daktuin Parkschool


LESDAG 2: 21/02/2025 Landschapsgenese

Op lesdag 2 zoomen we verder in op de landschapsgenese en de bijbehorende lagen zoals bodem, hydrologie en geschiedenis. Zo krijgen we inzicht in het ontstaan van landschappen en hoe ze zich in de toekomst verder kunnen ontwikkelen, vooral in relatie tot klimaatverandering en duurzaam landgebruik. Daarnaast kijken we naar praktische tools om mee aan de slag te gaan zoals Geopunt, Klimaatportaal en ontwerp- en planningsinstrumenten zoals landschapsbiografie, master- en beheerplannen

Locatie: campus Geel
Docenten: Sofie Verreydt, Els Oostvogels, Wim Debaene
Terrein- en projectbezoek in de omgeving van Herentals en Kasterlee: Kempense Heuvelrug, kasteeldomein Le Paige en Blue Deal het Kroonwerk …

LESDAG 3: 07/03/2025 Koppelkansen voor klimaat

De tweede module zoomt verder in op de bebouwde en open ruimte en de overgang van beide. Lesdag 3 behandelt de vele koppelkansen voor klimaat en de verbinding tussen verschillende domeinen en thema’s om tot klimaatactie over te gaan zoals groenblauwe netwerken, recreatie, agro ecologie, bouw- en renovatieopgave, herbestemming van erfgoed, deelmobiliteit en energie.

Locatie: campus Geel
Docenten: Maarten Horemans, Wim Debaene
Terrein- en projectbezoek in Geel en Nijlen (nog in voorbereiding)


LESDAG 4: 21/03/2025 Vrije les

De 4de en vrije lesdag wordt op de intro dag samen bepaald met de studenten. Mogelijke onderwerpen zijn: toekomstverkenner, smart cities, co creatie, regeneratief ontwerp, circulariteit, biodiversiteit, financiering …

Locatie: campus ID&A, Mechelen
Docenten: Wim Debaene (en/of Stefan Van Ouytsel en docenten afhankelijk van thema’s)
Terrein- en projectbezoek in Mechelen (nog in voorbereiding)


LESDAG 5: 04/04/2025 Modelleren & Monitoren 

Op lesdag 5 volgt het belang van het modelleren van het klimaatontwerp én monitoren van de bereikte klimaatoplossingen en effecten rond onder andere hitte en verkoeling, waterinfiltratie en buffering, nieuwe groennorm 3 x 30 x 300 (waarbij elke woning nood heeft aan 3 zichtbare bomen, 30% ‘klimaatgroen’ in zijn omgeving en toegankelijk groen op 300 meter).

Locatie: campus ID&A, Mechelen of campus National, Antwerpen
Docenten: Sarah van De Velde, Wim Debaene
Terrein- en projectbezoek in Mechelen (nog in voorbereiding)

LESDAG 6: 25/04/2025 Ontharden

In de derde module wordt verder ingezoomd op het niveau van straat, site & gebouw. De 6de lesdag start met de belangrijke opgave over het ontharden in stedelijke omgevingen en de vele voordelen van verminderen van verharding: meer groene en waterdoorlatende ruimtes, minder hitte en meer schaduw, verhoogde biodiversiteit, duurzaamheid, betere leefbaarheid en sociale interactie.

Locatie: campus ID&A, Mechelen
Docenten: Yorrit Braaksma, Anton Christiaens, Wim Debaene
Terrein- en projectbezoek in Mechelen (nog in voorbereiding)


LESDAG 7: 09/05/2025 Bomen en beplanting

Lesdag 7 staat volledig in teken van bomen en beplanting, dé meest groene bouwsteen in klimaatontwerp. Deze lesdag toont hoe je de juiste keuze maakt in tijden van klimaatverandering met meer extreme natte en droge periodes. De lesdag omvat verder ook hoe klimaatontwerp rekening houdt met de bestaande bomen en beplanting, de optimale integratie in nieuwe ontwerpen en hoe je bomen een duurzame toekomst kunt geven.

Locatie: campus National, Antwerpen
Docenten: Charlotte De Wit, Luc Wallays, Wim Debaene
Terrein- en projectbezoek in Antwerpen (nog in voorbereiding)


LESDAG 8: 23/05/2025 natuurinclusief ontwerp

Op lesdag 8 duiken we in de wereld van natuurinclusief ontwerp en ontdekken we hoe dit niet alleen de leefbaarheid voor mensen, maar ook voor dieren en de biodiversiteit in stedelijke gebieden kan vergroten. Laat je inspireren om verder te denken dan alleen vergroening! We verkennen innovatieve concepten zoals geveltuinen, daktuinen en natuurinclusieve gebouwen die de stad ecologisch en esthetisch verrijken.

Locatie: campus National, Antwerpen
Docenten: Jacques Vink, Wim Debaene
Terrein- en projectbezoek in Antwerpen: kantoor M127, Palazzo Verde, Woonwerk, daktuin het Pakt …

07 en 08/06/2025

Tijdens deze inspirerende tweedaagse studiereis naar Kopenhagen gaan we op ontdekkingstocht door de Deense hoofdstad, een internationale voorloper op het gebied van groen en klimaatadaptief ontwerp. We verkennen een breed scala aan type projecten die in tijdens de lesdagen aan bod zijn gekomen, van innovatieve groene gebouwen en duurzame straatinrichting tot multifunctionele pleinen, parken en landschappen die klimaatbestendigheid combineren met leefkwaliteit.

Locatie: Kopenhagen
Begeleiding: Danish Architecture Center (DAC), Wim Debaene

Infomomenten

Schrijf je in voor een infomoment en krijg een antwoord op al je vragen over deze opleiding.

• 21/10/2024 19-21 u. campus Lucas Faydherbe, Mechelen – zaal Busleyden
• 28/10/2024 19-21 u. campus Geel
• 04/11/2024 19-21 u. online

Neem hiervoor contact op met de opleidingscoördinator: +32 15 68 89 49 of  wim.debaene@thomasmore.be

Hands-on opleiding

Een gemiddelde lesdag ziet er zo uit:

  • voormiddag van 9 tot 12u: drietal lezingen en inspiratie
  • lunchpauze
  • namiddag van 13 tot 16u: terrein- en projectbezoek
  • koffiepauze
  • namiddag van 16 tot 18u: ontwerpstudio

Ervaren docenten

Deze opleiding zal verzorgd worden door verschillende experten uit de vakwereld.

Interne docenten 

Wim Debaene is de opleidingscoördinator van de masterclass en heeft heel wat praktijkkennis op het niveau van landschap en stedenbouw. Wim werkt ook overkoepelend voor Regionale Landschappen in Antwerpen en heeft eerder gewerkt bij studie- en architectenbureau Stramien.

Sofie Verreydt is docent milieu- en natuurbeheer en begeleidt jouw grijs naar een groen project.

Stefan Van Ouytsel is opleidingsmanager PG21 en noemt zichzelf ondernemer en innovator met als missie het opbouwen van duurzame organisaties.

Gastdocenten – to be confirmed

Jorryt Braaksma is ontwerper en onderzoeker bij LAMA landschapsarchitecten, Yorrit bekijkt projecten vanuit een groter water- en landschappelijk systeem.

Anton Christiaens is coördinator bij Breekijzer, het kenniscentrum voor ontharding in Vlaanderen.

Charlotte De Wit is landschapsarchitect bij Regionaal Landschap Rivierenland, bomen zijn haar dada.

Maarten Horemans is ruimtelijk planner en afdelingshoofd Ruimte bij lokaal bestuur Nijlen.

Els Oostvogels is projectcoördinator landschap en erfgoed bij Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, IOED Land van Nete en Aa & IOED Stuifzand.

Sarah Van de Velde is senior landschapsarchitect en ontwerper bij bureau Bas Smets.

Jacques Vink is architect, stedenbouwkundig ontwerper en expert in natuurinclusief bouwen.

Luc Wallays is landschapsarchitect en partner bij bureau OMGEVING, dat zich richt op zowel stedelijke als landschappelijke projecten met een sterke focus op biodiversiteit en klimaatadaptatie.


Meer info

Heb je nog vragen of wil je inschrijven voor deze masterclass, contacteer de opleidingscoördinator Wim Debaene via mail wim.debaene@thomasmore.be of bel +32 15 68 89 49