10 / 01.  

Op die gespiegelde datum kwamen de juryleden bijeen voor de selectie van de winnaars van de Designwedstrijd Spiegeltijd. Die werd uitgeschreven voor studenten en oud-studenten van de unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More-hogeschool naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van de opleiding interieurvormgeving (toen binnenhuiskunst) en de twintigste verjaardag van de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp (VOMO).  

Toeval of niet, maar we kregen exact vijftig geldige inzendingen binnen. Allemaal spiegelende objecten, zoals in het reglement vereist. De selectie gebeurde op basis van digitale presentatie: 1 beeld en enkele verhelderende teksten, schetsen of foto’s van maquettes.   

Wat een goede spiegel is, vroegen we aan extern jurylid Jean-François D’Or, die we uitnodigden omwille van zijn ervaring met spiegels én omwille van zijn absurde kijk op de dingen, een kijk die we al eens graag delen hier op de unit Interieur, Design & Architectuur van Thomas More. Zijn antwoord? “Peu importe le flacon, pourvu qu’il y ait l’ivresse,” zegt hij. “En dat leitmotiv geldt ook voor een spiegel: de reflectie van degene die zich spiegelt primeert.” Zijn collega Alain Gilles, eveneens een regelmatig ontwerper van spiegels voor verschillende merken, zegt het dan weer zo: “Een toffe spiegel is er één die een verhaal vertelt en die wat warmte in zich draagt.” 

Na beraadslaging kwam de jury tot deze winnaars:   

 

Prijs Deknudt Mirrors: Clémence van den Haute met Loop.  

 

Een stalen wandspiegel met vooraan een halve bol die kan dienen om planten, spullen of licht in te hangen.  

Commentaar van de jury: “Het is een hedendaags en commercieel product met verschillende functionaliteiten. Het feit dat het personaliseerbaar is, maakt het bijzonder aantrekkelijk voor een hedendaagse consument. De voorstellen van de ontwerper om er planten, dan wel een catch-all of verlichting aan toe te voegen, maakt dat het kan passen in verschillende ruimten in een woning. Bovendien is ook de vormgeving hedendaags en inspelend op de trends in de interieurvormgeving. Dit ontwerp is meer dan een spiegel, het is een multifunctioneel wandobject.”  

Clémence van den Haute studeerde in 2018 af aan de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp (VOMO).  

Het winnend project zal worden uitgevoerd in samenwerking met spiegelbedrijf Deknudt Mirrors dat het prototype voor haar rekening zal nemen, met de bedoeling het op de markt te lanceren in september 2019 of januari 2020. De ontwerper krijgt hiervoor een mooie vergoeding.  

 

Prijs Concept van ID&A: Louise Feyen met Spiegelei Spiegel(m)ei! 

Een handspiegeltje uit 3D-geprint kunststof in de vorm van een doormidden gesneden eitje: de dooier is in de ene helft een gewone spiegel, in de andere een vergrootspiegel. Het eitje sluit met een magneet. 

Commentaar van de jury: “ Deze prijs beloont een straf concept en dat is dit make-up –spiegeltje zeker en vast. Het is een prachtig poëtisch en sensueel beeld, dat bovendien erg compleet voorgesteld wordt via één sfeervolle presentatie. Het is praktisch en symbolisch en een verrassende talisman voor in de handtas.”  

Louise Feyen studeerde in 2018 af aan de Bacheloropleiding Interieurvormgeving, en studeert nu in de Engelstalige Postgraduate Space and Service Design.  

De winnaar ontvangt 1000 euro van de unit ID&A van Thomas More, een aanmoediging om verder op zoek te gaan naar mogelijkheden tot uitvoering van dit ontwerp.  

 

 

Prijs Creativiteit van Thomas More Regio Mechelen & Antwerpen: James Van Vossel met Double Face.  

Een “geplooide” tafelspiegel die enerzijds spiegelt en anderzijds gewoon doorzichtig is. Geeft dus zowel doorzicht als reflectie.  

Commentaar van de jury: “Dit is een onverwachte maar bijzonder verfijnde interpretatie van het spiegelthema. De schaal, maar ook de techniek en de vormgeving. Een object dat perfect kan werken in hedendaagse interieurs bovendien: het is decoratief en poëtisch.  We zijn bijzonder benieuwd om een uitgewerkte versie te zien.”  

James Van Vossel studeerde in 2002 af aan de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp (VOMO) en is docent aan de eerstejaarsstudenten in de Bachelor Interieurvormgeving.  

De winnaar ontvangt 500 euro van Thomas More Regio Antwerpen & Mechelen, een aanmoediging om verder op zoek te gaan naar mogelijkheden tot uitvoering van dit ontwerp.  

 

Prijs Creativiteit van Thomas More Regio Mechelen & Antwerpen: Elias Van Orshaegen, Gijs Notelteirs en Brent Herdewyn met Stratera 

Een op een telescoop gebaseerde spiegel die functioneert zoals een weegschaal: door middel van een gewicht blijft de zwevende spiegel in balans op de gewenste hoogte.  

Commentaar van de jury: “Dit is een object dat doet dromen, dat een ruimte een absolute meerwaarde kan geven. Je kan spelen met verlichting, met beweging en met perspectief. Het kan in dialoog gaan met de kamer of plek waarin het zich bevindt. Het geeft een artistiek én functioneel antwoord op wat een spiegel kan zijn.”   

Elias Van Orshaegen, Gijs Notelteirs en Brent Herdewyn studeerden in 2018 af aan de Bacheloropleiding Interieurvormgeving. Elias Van Orshaegen studeert dit academiejaar in de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp (VOMO).  

De winnaar ontvangt 500 euro van Thomas More Regio Antwerpen & Mechelen, een aanmoediging om verder op zoek te gaan naar mogelijkheden tot uitvoering van dit ontwerp.  

 

Proficiat aan alle winnaars en wij kijken nu al uit naar de prototypes!  

  

  • Jurysamenstelling.  
    • Alain Gilles, ontwerper 
    • Jean-François D’Or, ontwerper 
    • Annemie Vanzieleghemhead design van Deknudt Mirrors 
    • Luc Van Der Biest, sales director van Deknudt Mirrors 
    • Bart Baccarne, Leen Creve, Guy Foulon, Hans Le Compte en Patrick Reuvis van Unit Interieur, Design & Architectuur Thomas More