Tweedejaarsstudenten kregen de opdracht om een trap te ontwerpen voor een specifieke ruimte, namelijk het achterste deel van de foyer met toegang tot de tuin, waarbij het behoud van de ruimtelijke karakteristieken cruciaal was.

Het ontwerp van de trap werd geïnspireerd door een bestudeerde trap en moest rekening houden met de analyse van deze trap, inclusief de plaatsing en de circulatie in de ruimte, met aandacht voor esthetiek, constructie en ergonomie.

Na beoordeling door de jury volgde een verkiezing waarbij elke student een stem mocht uitbrengen op hun favoriete trapontwerp. De winnaars van deze stemming waren Thibeau Knoops en Gio Van Limbergen.

‘Voor de Trap-opdracht lieten Thibeau en Giovanni zich inspireren door de trappen van de Villers Abbey.

De focus ligt op een meeslepende wandelervaring, waar elke stap een nieuw perspectief biedt. Door te spelen met open en gesloten elementen, zoals bij de originele trappen, wordt er een dynamische en boeiende route gecreëerd. Het losmaken van de muren schept een duidelijke scheiding tussen oud en nieuw, waardoor het karakter van de ruimte wordt gerespecteerd. De aanwezigheid van zitplekken langs de route nodigt bezoekers uit om te ontspannen en te genieten van het uitzicht op de binnentuin.

 

Dit ontwerp belooft een unieke en verrijkende ervaring voor bezoekers, waarin ontdekking en verwondering centraal staan. Ook zijn de trappen vervaardigd uit cortenstaal voor een passende ‘verouderde’ uitstraling. Het roestige strekmetaal wordt gebruikt voor een modernere look, waardoor het samenspel tussen oud en nieuw nogmaals wordt versterkt.’