De opleiding Toegepaste Architectuur van ID&A had de eer om de filmploeg van Technopolis te ontvangen. De beelden worden gebruikt voor de Youtube reeks “stundentikeus” waar men meer uitleg geeft over de verschillende opleidingen van de hogeschool. Ze helpen jongeren om de juiste keuze te maken bij de overstap naar het hoger onderwijs. Bij deze aflevering is het de beurt aan Toegepaste Architectuur.

Wat is Toegepaste Architectuur?

Toegepaste Architectuur is een opleiding die de student klaarstoomt voor een carrière binnen de bouwwereld. Binnen de opleiding kom je alles te weten over constructie, duurzaamheid en architectuur. Na deze opleiding heeft een project geen geheimen meer voor jou. Bij de vakken communicatieskills en projectmanagement leer je professionele skills die van jou de perfecte schakel maken binnen een bedrijf, je zal de connectie worden tussen de architect, bouwheer en de aannemer. Bij projectatelier leer gebouwen uit te werken rekening houdend met EPB, brandveiligheid en constructie.

Foto Pieter-Jan Balcaen
Pieter Lamoen - Foto Pieter-Jan Balcaen

We starten onze dag bij Faydherbe, de campus van de opleiding Toegepaste Architectuur. De bachelor behoort tot de opleidingsgroep ID&A. Tijdens je 3 jaren zit je dus samen met andere studenten van Interieur & Design. Binnen het gebouw bevinden zich verschillende ateliers waar je niet alleen kan werken, maar ook presenteren voor de jury’s. Tijdens de rondleiding komen we Janae Hendreks tegen, een studente van het eerste jaar Toegepaste Architectuur. Zij verteld ons wat meer over haar praktijkvak. “Voor deze opdrachten kregen we de instructie om een schets van een rijwoning uit te werken volgens de huidige normen, het is een goede oefening om rekening te leren houden met isolatiediktes en duurzaamheid.” “Duurzame materialen zijn vaak minder dik, om dezelfde isolatiewaarde te verkrijgen zal je isolatiemateriaal dikker worden. Hierbij ga je dus goed rekening moeten houden met de indeling van je ruimtes”. Na de middag gaan we langs bij atelier 1, hier zijn de eerstejaarsstudenten druk bezig met hun nieuwe opdracht. Ze moeten in groep verschillende kubussen plaatsen op een site. Het atelier is niet enkel een plek waar je les volgt, je kan er afspreken met vrienden om te werken aan je opdrachten of er studeren.

Praktijk is een belangrijk onderdeel binnen de opleiding Toegepaste Architectuur. In het derde jaar doet de student aan “werkplekleren”. Bij dit opleidingsonderdeel gaat de student 1 keer per semester bij een echt bedrijf aan de slag. Het verschil tussen werkplekleren en een stage is dat de studenten bij werkplekleren aangeven wat ze willen leren, samen met de toegewezen mentor volbrengt de student zijn doelen. Je werkt om te leren.
Tijdens het filmmoment gingen we langs bij Pieter, die zijn werkplekleren doet bij Verhelst in Mechelen. Tijdens zijn werkplek maakt Pieter Lamoen grondplannen van gebouwen die echt gerealiseerd worden. “Je leer hier heel veel bij, je past de kennis van de opleiding toe bij het werkplekleren”. Werkplekleren duurt gemiddeld 17 weken, en wie weet doe je wel werkplekleren bij je toekomstige job.

Janae Hendreks - Foto Pieter-Jan Balcaen