PG21 vormt Inloophuis 't moNUment om tot een aangename en praktische ontmoetingsruimte voor mensen met (jong)dementie en hun mantelzorgers.

Stad Mechelen is recent in het Europees project MONUMENT gestapt om het huidige inloophuis voor dementie ’t moNUment in het lokaal dienstencentrum De Schijf uit te bouwen tot een heus Odensehuis. Een Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mantelzorgers, mensen met (beginnende en/of jong) dementie, en hun familie en vrienden.

Het Inloophuis is een veilige plek waar mensen met (jong)dementie en hun mantelzorgers terecht kunnen voor informatie, een fijne babbel bij de koffie en verschillende activiteiten. Het ontwerp wil dan ook een aangename, huiselijke sfeer creëren waarin iedereen zit welkom voelt. Het zit boordevol slimme ingrepen om de ruimte multifunctioneel inzetbaar te maken én bijzonder bruikbaar voor mensen met (jong)dementie.

3D-visualisatie (boven) van het voorontwerp versus het opgeleverd project (onder)

Van co-creatie tot realisatie

Het team van het postgraduaat PG21 gaf vorm aan de ontmoetingsruimte van het Inloophuis. Het ontwerp is het resultaat van een intensief co-creatietraject met personen met (jong)dementie, hun mantelzorgers en vrijwilligers.

Aan de ontwerpfase ging een uitgebreid onderzoek vooraf, waaraan derdejaarsstudenten uit de opleiding Interieurvormgeving meewerkten in het kader van het vak “Onderzoek & Innovatie”.

In de vorm van een workshop werden de noden en wensen van mensen met (jong)dementie in kaart gebracht. Aan de hand van verschillende tools kon de gewenste invulling op vlak van activiteiten en sfeer afgetoetst worden. Ook bij de materialisatie en keuze van het meubilair hadden de mensen met (jong)dementie inspraak.

PG21 zorgde vervolgens voor het volledig ontwerp, stelde een gedetailleerd aanbestedings- en uitvoeringsdossier op, begeleidde de stad bij de aanbestedingen en volgde de werf op.

VOORONDERZOEK

Aan de ontwerpfase ging een uitgebreid onderzoek vooraf, waaraan derdejaarsstudenten uit de opleiding Interieurvormgeving meewerkten in het kader van het vak “Onderzoek & Innovatie”.

CO-CREATIE

Tijdens een co-creatieworkshop werden de noden en wensen van mensen met (jong)dementie in kaart gebracht. Aan de hand van verschillende tools kon de gewenste invulling op vlak van activiteiten en sfeer afgetoetst worden.

ITERATIEF PROCES

Met materiaalstalen, foto’s en testmeubilair trok het PG21-team naar het Inloophuis om de gemaakte keuzes voor te leggen aan de mensen met (jong)dementie. Want het nieuwe Inloophuis kan geen succes worden zonder tevreden gebruikers.

Twee zones

Het Inloophuis biedt ruimte voor verschillende activiteiten, die in het ontwerp worden opgesplitst in 2 zones: de actieve en de rustige zone. Tussen deze zones staat een hoge opbergtoren.

Actieve zone

  • actief zitten: spelletjes spelen, crew-momenten,..
  • informeren: bureau met laptop om samen met mantelzorger of alleen informatie op te zoeken (bv. over behandeling, activiteiten, technische hulpmiddelen,..)
  • vestiaire en foto’s van bezoekers en personeel

Rustige zone

  • ontspannen
  • koffiekletsen
  • lezen en muziek luisteren

Uitvoering in samenwerking met Mechelse partners

Voor de uitvoering van het nieuwe Inloophuis werd zoveel mogelijk gezocht naar lokale partners.

Zo loopt het maatwerk in samenwerking met Projekt1892, een Mechels bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwerp en de productie van maatmeubilair.

ONTDEK PROJEKT1892

Meer weten over het Europees project MONUMENT?

Lees het op de website van Stad Mechelen

Meer info over het postgraduaat PG21?

PG21 is het nieuwe excellentietraject binnen Interieur, Design & Architectuur Thomas More. Met een team van jong-afgestudeerde interieurvormgevers en toegepaste architecten werken we aan echte projecten met een maatschappelijke relevantie.

Bekijk het programma