Karton is een  natuurproduct met bijzondere eigenschappen. Het is stevig, licht, laat zich makkelijk vervormen én is voorlopig alom tegenwoordig. Golfkarton – verreweg de meest gebruikte kartonsoort – bestaat uit meerdere lagen papier met daartussen een of meerdere gegolfde lagen.

Maar karton is behalve sterk ook flexibel in toepassing en ontwerp. Je kunt er allerlei vormen mee maken. En dat gebeurt dus ook door onze tweedejaars studenten interieurvormgeving; Ze werden uitgedaagd om, uitsluitend gebruik makend van een opgelegd formaat golfkarton van 16mm dikte, een  slim gesneden en gevouwen meubelstuk te maken …

Michelle Francis

Studente Michelle liet zich inspireren door het tetris-spel : de BOX420 steek je in 4 gemakkelijke stappen in elkaar zonder gebruik van lijm. Geen wachttijd dus; Puzzelen & spelen maar!
Alle 12 de stukken voor deze tafel zijn gemaakt uit 1 honingraat paneel; ze passen perfect in elkaar als een puzzel.
De bijzettafel komt uiteraard met een overzichtelijke handleiding en is naast snel gemonteerd ook heel mobiel dankzij haar lichte gewicht.

Een selectie van inspirerende projecten:

Lotte Claesen

Studente Lotte speelde met de principes van de eeuwenoude Japanse papierkunst origami. De Tringular Lighting, een staande leeslamp, ontstaat door het plooien van een golfkarton paneel tot driehoeken.
Om de driehoekige vormgeving te benadrukken, koos Lotte voor Oled panelen die makkelijk te versnijden zijn.
Naast mooi, is de lamp ook heel praktisch; Het bovenvlak projecteert het licht perfect op je boek zodat je niet langer in je eigen schaduw zit te lezen.

Anne Rongé

Fikartong, een geometrische bijzettafel wordt volledig opgebouwd door een reeks onderdelen in elkaar te schuiven, zonder te verlijmen. Anne Rongé gebruikte dit eenvoudige principe om tot een slimme drie-dimensionale puzzel te komen, resulterend in een tafel die tegelijk vederlicht en supersterk is.

Brent Van Genechten

Brent Van Genechten creëerde met de X11 is een set van identieke tweelingtafels. Brent vertrok vanuit een onderzoek naar de grenzen van het materiaal. Door slimme X-vormige snedes te maken, ontstaat een verrassende, haast organische vormvrijheid.