Proeven van kunst geeft je een creatieve boost. Het helpt je om nieuwe ideeën te krijgen en door naar kunstwerken te kijken die voltooid zijn, krijg je de energie om zelf aan de slag te gaan!

Honderden studenten en docenten van Interieur, Design & Architectuur van Thomas More trokken er tijdens de reisweek van de Faydherbe Academie op uit en namen deel aan tal van inspirerende trips en workshops. Van Mechelen tot Parijs; Van Turnhout tot het hoge Noorden…

SCANDINAVIË WERKT AANSTEKELIJK EN LAAT JE NOOIT MEER LOS.
Het Scandinavisch design, de musea, de leuke steden en tradities, de eindeloze natuur…. dat alles lag op deze ontdekkingstocht door het Noorden. Rudi en James laadden hun busje vol om te cruisen langs Kopenhagen, het Louisiana-museum, IKEA museum, Bruno Mathsson, Vandalorum, Store Mosse, Várnamo, Malmö en nog veel meer. Onderweg botsten ze op de groep die Kopenhagen bezocht en dat in de prachtige Grundtvigskerk.
Het werd een onvergetelijke week doorheen het Noorden.

Terwijl anderen Europa afschuimden, deden deze dappere studenten mee met de workshop  MOVE YOUR BODY. Line en Inge van Sundaydance namen je mee naar je innerlijke creatieve brein. Op muziek, met dans en beweging en veel krijt en houtskool werden grote tekeningen gemaakt vanuit een intuïtieve beweging. Een hele ervaring voor wie dit aandurfde, maar enthousiaste reacties om zo eens helemaal los te kunnen gaan zonder regels.

(grote) Tom is dé gids bij uitstek in PARIJS. Hij kent alle hoeken en regisseert strak een driedaagse langs de belangrijkste plekken die je gewoon MOET gezien hebben. Met een volle bus enthousiaste studenten ging hij op pad naar de Franse hoofdstad. Metro in, metro uit en heel veel stappen later keerden we terug met een hoofd vol inspiratie en een stevige band tussen studenten en lesgevers.  Parijs blijft toch een plek die je in de diepte moet ontdekken.

MODE IS VORMGEVING – VORMGEVING IS MODE
Het gerenoveerde Modemuseum was het hoofddoel van de trip naar Antwerpen modestad. Met een gegidst bezoek en een bijhorende wandeling langs de belangrijkste modehuizen van de stad, kregen we een ander zicht op mode, vorm, textuur, kleur en trends.  Greetje en Lieve kennen hun weg en dankzij hen en hun connecties konden we ook kijken waar anders de deur dicht blijft. Verrassend om te zien hoe dicht onze opleiding aanleunt bij mode en hoe de scenografie van museum en winkels ons steeds weer inspireert.

Met de fiets door LEUVEN met twee bewoners én ontwerpers van de stad: Lieve en Robin lieten zien dat er best veel te beleven valt in de stad die we enkel kennen van de studenten. We wisten niet dat er zoveel duurzame initiatieven bestaan en dat die creatieve reconversies ook ruimtelijk zo boeiend zijn. groot contract met de majestueuze grote markt die natuurlijk ook op de route lag.

BRUXELLES, JE ‘T AIME !
Wie dacht dat Brussel een vieze, grijze stad was, heeft het goed mis. Prachtige gebouwen, vernieuwende initiatieven, duurzame ondernemers, mooie en idyllische plekjes naast de rauwe grootstad. de contrasten zijn groot en groots was onze verbazing om die dingen naast elkaar te zien. Bedankt Sofie, Katrin, Frank, Inge, Koen en Lies voor die verschillende blikken op onze hoofdstad; Zo dichtbij en zo onbekend.

Het blijft een parel in Oost-Vlaanderen: Verbeke Foundation, het walhalla voor kunst en architectuur met olifanten en treinen, containers en vazen, wezens op sterk water en een indrukwekkende setting. heerlijke chaos en ongedwongen sfeer in het museum en het park en daarna strak in het gelid bij Dom van der laan in de prachtige, gestileerde en uitgepuurde architectuur van het klooster in Waasmunster. Groter konden de contrasten niet zijn op één dag. Lien, Eef en Jonas wezen ons op de bijzondere plekjes van het WAASLAND, die we anders niet zouden ontdekt hebben

ROTTERDAM was minder ver dan we dachten, je bent er zo met de trein. We bezochten onder begeleiding van inspirerende locals innovatieve nieuwbouw zoals Dakpark, Centraal Station, Little C en Markthal, spectaculaire hoogbouw op Kop van Zuid, circulaire en zelfs drijvende architectuur in Rijnhaven en boeiende herbestemming van gebouwen en buurten zoals ZomerHofkwartier, Luchtsingel en Blue City. En natuurlijk ook de mooiste musea en het nieuwe depot. Een fijne tweedaagse dankzij Lieve, Vincent, Tom en Carl van TA.

EEN TRIP NAAR TURNHOUT? OF ALL PLACES…  Wat een verrassing om zoveel modernistische architectuur te zien in deze provinciestad. Bovendien was een blik achter de schermen van deWarande, in de toneeltoren en doorheen de verschillende verbouwingen van de site de moeite waard. Rik Hendrickx liet ons binnenkijken in de prachtige atelierwoning Schellekens waar hij nu woont en loodste ons door zijn brutalistische, betonnen kantoor, gebouwd door Carli Vanhout. Filip Versmissen, ook oud-student en nu mede-bezieler van Master toonde ons dan weer architectuur van Lou Jansen en de volledige meubelgeschiedenis adhv hun collectie sinds Thonet.
Moe maar voldaan kwamen we terug uit de Kempen die dankzij Ilze nu niet meer zo stil klinken als voorheen.

Maquettes maken is plezant, vooral wanneer je vrij ben in je creatie, de deadline niet te strak is, de sfeer erin zit en je in het werkhuis helemaal los mag gaan et soldeerbouten, stoffen en je wilde ideeën. Carolien, Peter en Inge hadden hun handen vol om de uitverkochte workshop MAQUETTETECHNIEKEN te begeleiden. Eén ding is duidelijk, dit doen we nog vaker !

ICK BIN EIN BERLINER. En Ick niet alleen, want ook Nienke trok met een hele bende naar de Duitse hoofdstad op verkenning.Zij kennen de stad op hun duimpje en dat is belangrijk voor een stad die geen echt centrum heeft, maar alle moois en waardevols bewaart voor wie de weg weet. Het buitengewone verblijf maakte de beleving compleet en heel erg Berlijns en de fiets bleek het ideale transportmiddel om de buurten te gaan verkennen. Zowel kleine als grote musea stonden op het programma en allemaal hebben ze een grote indruk nagelaten. Berlijn smaakt naar meer dan we in deze drie dagen konden ontdekken. Meer van dat!

Op stap door GENT met twee Gentenaren, langs water en musea, langs nieuwe en oude gebouwen, in de Boekentoren, in de Krook, langs de ‘schapenstal’ en langs het Lam Gods. Piet en Frederik kennen de stad door en door en zo leer je de plekjes kennen en de stad beter appreciëren. De laatste tentoonstelling in het Designmuseum (voordat die gaat verbouwen) was die van Muller-Van Severen en dat was meteen een mooie afsluiter van het bezoek.

De stichters van VENETIË moeten nogal lef gehad hebben om een stad van marmeren paleizen te willen bouwen op een lagune. Maar wij laten ons er graag in verdwalen. Het doel van deze studiereis is de Venetiaanse Architectuurbiënnale. Annick, Linda en Piet kennen hun weg door de smalle steegjes en over de bruggen van de stad op het water. Zowel oude als hedendaagse architectuur stonden op het menu, een rijkgevuld, Italiaans menu waar de aperitiefjes niet mochten ontbreken.

KOPENHAGEN IS HOT.
We logeerden in een geweldige hostel en fietsten doorheen heel de stad op zoek naar architectuur, design, kunst en lekkere koffiebars. Geen probleem om dat alles te vinden met Dirk en Leen. Met zijn allen de bus en de trein op naar de buitenwijken voor prachtige kerken, musea en pleinen, vintage winkeltjes, Deense lekkernijen en innovatieve harbour-pools. Kopenhagen is echt geweldig en die drie dagen waren maar net genoeg voor een eerste indruk.

Wij gaan terug !