De Floriade in Nederland is uitgegroeid tot de 10-jarige Wereldtentoonstelling voor de tuinbouwsector. Tuinbouw, zeg je…? Wel, deze editie schreeuwt de noodzakelijke symbiose van natuur, technologie en design uit om Duurzaam leven en wonen te realiseren.
Op het grootste kunstmatige eiland van de wereld vind je er, verspreid over verschillende thematische zones inspirerende paviljoenen en installaties die tonen hoe we morgen maar ook vandaag al groenere, eetbare, gezondere en zelfvoorzienende steden kunnen bouwen.
Maar achter de expo en de locatie zit ook een lange termijnplan. De volledige evenementenzone is gebouwd op een grid die na afloop wordt doorontwikkeld tot de duurzame stadswijk Hortus. Bepaalde gebouwen hebben vandaag al hun definitieve invulling waardoor je als bezoeker bijvoorbeeld nietsvermoedend de campus van de Aeres Hogeschool of het Flora zorgcentrum voor mensen met (jong) dementie inwandelt.
In zijn geheel inspirerend en absoluut de moeite, maar hierbij enkele Highlights:
Dutch Innovation Experience
The Natural Pavilion
Het gebouw bundelt de meest duurzame innovaties van Nederland. Het is een knap staaltje van circulaire bouwprincipes waaronder modulaire houtbouw, circulaire materialen, duurzame technieken en innovatieve partnerships. De binnententoonstelling ‘Nature Loves Technology’ toont hoe we natuurinclusief wonen, leven en werken kunnen vormgeven.
Biobased Creations
The Exploded View Beyond Building
The Exploded View Beyond Building is een installatie van een full-size modulair huis, volledig opgebouwd uit biobased materialen, met circulaire bouwmethoden. Zonder technieken want het is en blijft een paviljoen dat wil aantonen wat er vandaag al mogelijk is, morgen mogelijk zal zijn en in de toekomst mogelijk kan zijn qua biobased bouwen en interieurontwerp. De focus ligt dus op grondstoffen en materialen uit rest- en afvalstromen én op de verhalen die aantonen hoe onze keuzes invloed kunnen hebben op de waardeketen en toekomstige realiteit van circulaire, biobased bouwmethoden.
Biobased Creations
The growing pavilion at Mycelium Parc
Dit iconisch myceliumgebouw uit 2019 was het eerste spraakmakende project van Biobased Creations, de auteurs van het Exploded View paviljoen. Het indrukwekkend paviljoen bundelt 5 biobased materialen in hun meest ruwe vorm en wil(de) hiermee vooral inspireren en de communicatie over / de discussie omtrent het enorme potentieel van biobased ontwerpen en bouwen op gang brengen.
BDG Architecten
Groene Long van Aeres Hogeschool
Een gebouw ontworpen voor en door studenten die opgeleid worden tot toekomstgerichte groene veranderaars. In gebruik als Hogeschool en dus enkel publiek toegankelijk via een rondleiding. Winnaar Circulair Award 2022.
© Foto’s 2,3 en 4: BDG Architecten
Verenigde Arabische Emiraten
Salt Water Cities
Een innemend paviljoen met 3D-geprinte structuren dat in al zijn eenvoud uitnodigt om enkele uren te vertoeven; Wandelend langsheen zoutwaterplassen met salicornia, mangroven, microalgen en zeegras word je verleid door het meditatief pallet aan kleuren en texturen én de aaneenschakeling van kleine verhaaltjes. Met Salt Water Cities laten de VAE zich inspireren door deze bijzondere plantensoorten, die zeer goed gedijen in het extreme klimaat tussen zoutvlaktes en zee, om duurzame oplossingen te bedenken voor de uitdagingen van morgen.
Quatar Pavilion
Desert Nest
Alhoewel inhoudelijk niet bijzonder sterk, wel een aanrader qua storytelling waarbij Quatar aan de hand van een traditioneel symbool, de Pigeon Towers, de brug maakt met de toekomst. Quatar omarmt moderne bouwtechnologie en oplossingen voor duurzaam groen, en zet in op de kracht van mensen om te komen tot no nonsense oplossingen voor duurzame, groene en gezonde steden in de woestijn.
Verder heel veel boeiende installaties, kunstwerken en serres met technologische tuinbouwinnovaties die ook in steden en gebouwen toegepast kunnen worden, waaronder ook het Duitse Biotopia en de installaties van The Mothership.