Dat Barbara Standaert (VOMO-alumna van 2018), samen met Ben Storms (VOMO-alumnus van 2013), bij de 21 Henry van de Velde Award Winners 2020 van Flanders DC hoorde, wisten we al sinds november. Dat beiden ook nog kans maakten om op 22 januari 2020 een Golden Award mee naar huis te nemen, wisten we ook al. Daar hadden ze zelfs twee keer kans toe:

De 21 winners waren immers onderverdeeld in zeven categoriën waar telkens maar één echte winnaar aangeduid werd door een jury, die krijgt het woord Golden dus extra opgespeld.  Ben Storms was een van de drie winners  in de categorie Design-led Crafts by Bokrijk en  Barbara Standaert in de categorie Habitat. Bovendien was er nog een extra mogelijkheid om goud te halen en dat was de Henry van de Velde Public Gold Award 2020, de publieksprijs zeg maar. En precies die publieksprijs werd gewonnen door Barbara Standaert.

 

“Bijna 6000 stemmen werden tussen 14 november en 19 december uitgebracht,” aldus organisator Flanders DC. “Met 1/6 van de stemmen wint The Waterbench, een ontwerp van Barbara Standaert voor Ebema, met overtuiging”, klinkt het. Proficiat!

We kennen hier op de campus deze betonnen bank goed. Barbara Standaert studeerde immers met deze Waterbench af in de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp aan Thomas More in 2018 en won er eerder al de Design Fast Track mee en ze kreeg de tweede plaats in de Europese Concrete Design Competition.

In elk geval leverde het de and van de Henry van de Velde Awards ook blije docenten op, die uiteraard nog even willen benadrukken waar de Waternech ontstond: bij VOMO ofte de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp.

 

The Waterbench:

Steden vormen steeds grotere, verharde oppervlakken. Barbara Standaert ging op zoek naar een manier om natuurlijke processen te herstellen en groen terug een plaats te geven in het verstedelijkt landschap. De Waterbench speelt daar als zitbank, plantenbak en regenwaterton op in. De drie functies worden met elkaar gecombineerd. De bank functioneert als vergaarbak. Via het waterdoorlatend beton van het zitvlak wordt het spaarbekken in waterdicht beton gevuld met hemelwater. De planten worden van water en voedsel voorzien vanuit dit bekken. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud, zorgt voor een blijvend groene touch in de stad en heeft een verkoelend effect. 

Benieuwd hoe de Waterbench werkt? Kijk even mee hieronder. Je kan de Waterbench ‘in het echt’ zien en er op plaats nemen bij Mastermeubel in Turnhout. Daar kreeg het designmeubel een ereplaats bij de ingang. Daarnaast is het ook in alle glorie te bewonderen bij de fabrikant, op het Ebema Objects Park in Zutendaal, Dijkstraat 3.

 

Ook bij Ebema blijheid.

Meer info op de instagram of op de website van Barbara Standaert.
Meer info over alle Henry Van de Velde Awards en bijhorende expo op www.henryvandevelde.be