Voor Erfgoed Haspengouw ontwierpen studenten uit de Studio Interieur & Meubel van het derde jaar Interieurvormgeving een mobiel maatmeubel ter sensibilisering van erfgoed.  

Het Erfgoedkabinet is een mobiel meubel dat makkelijk transporteerbaar moet zijn, handig in gebruik en eenvoudig te bedienen. Het meubel bestaat uit 3 elementen die afzonderlijk gebruikt kunnen worden, maar visueel wel een geheel vormen. 

De drie elementen zijn: 

  • Het Erfgoedkabinet 
  • De Babbelbox 
  • De Erfgoeddetective 

  

Het Erfgoedkabinet 

Het doel van het kabinet is om bezoekers kennis te laten maken met de rijke diversiteit van het Haspengouwse erfgoed. Het meubel moet aanzetten tot ontdekking, verwondering en interesse voor erfgoed opwekken. Daarom zouden we 15 objecten of foto’s willen presenteren met een klein woordje uitleg. Maar om de objecten of foto’s te zien, is het nodig om een actie uit te voeren (lades, kasten, klapdeuren, …).   

Ruimte voor folders, erfgoedkranten en inkijkexemplaren publicaties blijft belangrijk, maar mag niet overheersend zijn. 

Het logo (de weckpot) en website (erfgoedhaspengouw.be) moeten ook duidelijk aanwezig zijn.  

Informatie over Erfgoed Haspengouw moet meegenomen kunnen worden, maar niet in de traditionele zin van het woord. Wij dachten eerder aan een kauwgom-automaat of iets dergelijks waarin iets tof kan zitten wat handig is en Erfgoed Haspengouw vertegenwoordigt (een mini weckpot, een magneet, …) 

  

De Babbelbox 

Verenigingen organiseren heel wat activiteiten zoals tentoonstellingen, collectiedagen en lezingen. Deze activiteiten roepen heel wat herinneringen op bij de bezoekers en vaak ook heel wat zinvolle informatie. Om deze informatie vast te leggen op het moment zelf, zouden we graag een soort van babbelbox willen ter beschikking stellen waarin men een gesprek kan aangaan met iemand en waarbij dit gesprek direct wordt vastgelegd op audio, eventueel ook video (geen vereiste). Het bedienen van de babbelbox moet zo simpel mogelijk zijn en gemakkelijk in gebruik voor iedereen.   

Bijkomend aspect: niet alleen verhalen, maar ook nieuwe objecten en foto’s komen naar boven tijdens zo’n activiteit. Om deze foto’s en objecten te kunnen registreren is een uitklapbare fotostudio in de babbelbox wenselijk. Concreet gaat het over een witte achterzijde en een wit schap dat uitgeklapt kan worden. Het fototoestel is niet nodig om te voorzien. 

  

De Erfgoeddetective 

Dezelfde activiteiten zijn vaak heel erg gericht naar volwassenen, omdat er niet voldoende kennis is binnen een vereniging om ook iets te voorzien voor kinderen of gezinnen. Daarom willen we hen een meubel aanbieden waar al een aantal educatieve elementen in verwerkt zijn en waarbij enkel de inhoud aangepast moet worden. De elementen zijn: 

  1. Speelgoedkoffer voor oude spelen (tol, bikkels, knikkers, …) 
  1. Voelboxen (minimum 3) 
  1. Tekenbord + magneetbord 
  1. Tafel met ingewerkte ganzenbord + 2 stoelen   
  1. Elektro 
  1. Aanpasbare memory (van minstens 13 duo’s) 
  1. Aanpasbare schuifpuzzel (van 16 vakken) 
  1. Verkleedkoffer (kleren maat 158 – 164 van boer, boerin, pater, begijn, ridder, prinses, soldaat, kinderkleren rond 1900 met klompen) 

Om wat meer te weten te komen over de werking van Erfgoed Haspengouw verwijzen we graag naar www.erfgoedhaspengouw.be 

Hieronder alvast enkele voorstellen van studenten.