Tussen 26 september en 16 oktober 2019 organiseerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) samen met Vlaanderen Circulair een nieuwe reeks Ecodesign Challenges. In totaal meer dan 300 studenten namen deel uit verschillende opleidingen, verspreid over drie sessies van telkens twee dagen.
De OVAM daagt hen uit om creatieve oplossingen te bedenken voor vraagstukken die vandaag brandend actueel zijn. Daarbij stelt ze het belang van ecodesign centraal en laat ze studenten de rol van de ontwerper ontdekken.
Het doel is dat studenten in teams vanuit de richting productontwikkeling of -design, aangevuld met een andere opleiding die een interessante match maakt. Elke tweedaagse heeft een strak schema. Tijdens de eerste dag gaan studenten in kleinere groepen op zoek naar dé oplossing, met ondersteuning van experts. Dag twee staat volledig in het teken van de pitch: het voorstellen van hun idee voor een professionele jury.
“Met deze challenges laten we niet alleen studenten nadenken over relevante thema’s. We versterken ook de samenwerking met docenten van verschillende scholen en inspireren professionele experts en juryleden.” Dat zegt Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM.
Thomas More bundelde de studenten space & service design, ontwerp- en productietechnologie en meubelontwerp voor het vraagstuk rond ‘Cirkel Sector Mechelen’. Zij kregen de opdracht om na te denken over een hoogwaardige toepassing voor reststromen die ontstaan in de stad Mechelen. Daarvoor haalde de OVAM inspiratie bij het baanbrekende project ‘Cirkel Sector Genk’.
Op 15 en 16 oktober gingen ze aan de slag: ze belden, wandelenden in de regen om hun target groups te begvagen en ontwierpen, schetsten, presenteerden. Ze gingen zelfs aan de slag om prototypes te maken in ons werkhuis.
OP dag twee werd er gefocust op presentatie: op visuals, storytelling en natuurlijk de echte presentatie in het hoofdkantoor van Bulo in Mechelen. Een professionele jury beoordeelde deze groep als winnaars:
Team Out of the train, met Rani Veroustrate (Space & Service Design), Laurens-Alexander Grootjans en Kristof Beersmans (both Design & Production Technology), Helena Dietz-Röthlingshöfer and Vicky Goossens (uit de studio Meubelontwerp van Interieurvormgeving ).
Team Out Of The Train werkte een creatief systeem uit met als naam ‘No wasting time’ waarbij de reststromen van de NMBS opnieuw gebruikt worden voor de (passagiers van) de NMBS zelf. Wat als iedereen die wacht op de bus, tram of trein nu eens minder op zijn smartphonescherm zou staren? Met de reststromen creëerde het team speelse recreatieve afleidingen op en rond het treinstation. Met de spelborden zorgen ze voor meer menselijke interactie, plezier, denken en beweging.
“De jury apprecieerde vooral de fun-factor en het sociale aspect,” verklaarde Brigitte Mouligneau, Transition Manager bij Vlaanderen Circulair en juryvoorzitter.
Nog meer winnaars vind je op de website van Ecodesign Vlaanderen Circulair.
Bekijk hier de foto’s van de twee dagen.