OVAM daagt meer dan 300 studenten uit om een betere wereld te ontwerpen
Zes dagen lang steken meer dan 300 studenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten hun knappe koppen bij elkaar om maatschappelijke problemen op te lossen met beter design. Ze creëren samen oplossingen voor het groen en de bijen in de stad, proberen ons duurzaam gedrag bij te sturen en afval weg te ontwerpen. Alle hackatons* zijn live te volgen via de social mediakanalen van Ecodesign by OVAM.
Tussen 26 september en 16 oktober 2019 organiseert de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) samen met Vlaanderen Circulair een nieuwe reeks Ecodesign Challenges. Dit jaar nemen in totaal meer dan 300 studenten deel uit verschillende opleidingen, verspreid over drie sessies van telkens twee dagen. De OVAM daagt hen uit om creatieve oplossingen te bedenken voor vraagstukken die vandaag brandend actueel zijn. Daarbij stelt ze het belang van ecodesign centraal en laat ze studenten de rol van de ontwerper ontdekken. Voor ondersteunende expertise kan de OVAM rekenen op tal van partners als BOS+, Ecover, Stad Mechelen, NMBS, UGent, Universiteit Antwerpen, Thomas More, Erasmushogeschool Brussel en meer.
Samenwerking versterken
De studenten werken in teams vanuit de richting productontwikkeling of -design, aangevuld met een andere opleiding die een interessante match maakt. Elke tweedaagse heeft een strak schema. Tijdens de eerste dag gaan studenten in kleinere groepen op zoek naar dé oplossing, met ondersteuning van experts. Dag twee staat volledig in het teken van de pitch: het voorstellen van hun idee voor een professionele jury.
“Met deze challenges laten we niet alleen studenten nadenken over relevante thema’s. We versterken ook de samenwerking met docenten van verschillende scholen en inspireren professionele experts en juryleden.” Dat zegt Jan Verheyen, woordvoerder van de OVAM.
Interessante combinaties
Het thema van de eerste Ecodesign Challenge is ‘The City As a Forest’ en mikt op de kruisbestuiving tussen biologie en design. Designers, biologen en bio-ingenieurs in spe van de UGent bekijken hoe ze de biodiversiteit in de stad van de toekomst kunnen versterken, binnen het beperkte ecosysteem van architectuur, mensen, planten en bestuivers.
Een week later verzamelen studenten productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen met toekomstige Idea & Innovation managers van Erasmushogeschool Brussel voor ‘Everyday Life Hacks’. Samen onderzoeken ze op welke manier ze de dagelijkse gewoontes van mensen kunnen hacken tot duurzaam gedrag. Het doel: minder verspilling en afval, thuis, onderweg en op het werk of op school.
Tot slot bundelt Thomas More zijn studenten space & service design, ontwerp- en producttechnologie en meubelontwerp voor het vraagstuk rond ‘Cirkel Sector Mechelen’. Zij krijgen de opdracht om na te denken over een hoogwaardige toepassing voor reststromen die ontstaan in de stad Mechelen. Daarvoor haalde de OVAM inspiratie bij het baanbrekende project ‘Cirkel Sector Genk’.
Live te volgen
Wie nieuwsgierig is naar de antwoorden en concepten van de studenten, kan live volgen op de social mediakanalen van Ecodesign by OVAM: op Facebook en Instagram. Achteraf zijn de verslagen te lezen op ovam.be
* Hackawat? Hackaton.
Een hackaton is een bijeenkomst waar professionals samenkomen om binnen een bepaalde tijd creatieve oplossingen te bedenken rond een breed hedendaags thema of voor een specifiek probleem. De deelnemers zijn opgesplitst in groepen. Zij nemen het tegen elkaar op en moeten aan het einde van de bepaalde tijd elk hun idee pitchen aan een jury van experten. Deze jury selecteert uiteindelijk één of meerdere winnaars.