Brecht Vanbockrijck – Reynaers

Vertel wat meer over jezelf.

Brecht: Ik ben Brecht Vanbockrijck, ik ben 21 jaar en ik studeer Toegepaste Architectuur aan Thomas More.

Waar zijn we vandaag?

Brecht: We zijn op mijn werkplek van het tweede semester namelijk Reynaers Aluminium. Zoals velen al weten is Reynaers een raamfabrikant die profielen levert voor ramen. We zijn nu in het hoofdkantoor in Duffel. Dit is ook een heel groot bureau, Reynaers heeft namelijk projecten over heel de wereld. Ze zitten verspreid in 40 landen.

Hoe heb je deze werkplek gevonden? 

Brecht: Door zelf op te zoeken, ik heb in het middelbaar architecturale binnenhuiskunst gestudeerd. Hierbij hebben we een bezoek gebracht aan Reynaers en aan de Avalon. Dit is een simulatieruimte waarbij je met behulp van VR in je project kan rondwandelen. Dit is mij door al die jaren bijgebleven en hier wou ik zeker over bijleren. De opleiding Toegepaste Architectuur aan Thomas More gaf mij dan de kans om hier mijn werkplekleren te volbrengen.

Welke functie heb je binnen deze werkplek?

Brecht: Ik werk in het team van de Avalon, voornamelijk om de workflow te verbeteren. Dit doe ik met behulp van Dynamo. Hierbuiten werk ik ook in het BIM team. Hier maken we raam family’s zodat architecten deze kunnen gebruiken binnen Revit.

Wat voor soort taken worden je toegewezen?

Brecht: Binnen dynamo zorg ik ervoor dat zaken automatisch verlopen binnen revit, dit gebeurd dan via codering. Ik bekijk ook projecten die binnenkomen in Revit, zo bekijken we hoe we dit het beste kunnen laten “runnen” in de Avalon ruimte. Het grote probleem is dat deze projecten heel groot zijn, er zit heel veel informatie in. Hierbij kuisen we de file als het ware op en verwijderen we alle onnodige informatie zoals technieken, elektriciteit en alle onnodige lagen. Het eindresultaat is een file waar enkel de zaken inzitten die je ziet. Momenteel ben ik bezig met een script te schrijven zodat dit vanzelf gebeurt binnen Revit. Momenteel zitten we op het punt dat de muren al vereenvoudigd worden.

Kan je iets vertellen over projecten waar je aan werkt?

Brecht: Doordat Reynaers een specifiek gericht bedrijf is werk ik niet echt aan architectuurprojecten. Mijn projecten zijn dan de workflow verbeteren binnen de Avalon, maar ook het curtain wall systeem (glasvliesgevels). Hierbij zorg ik ervoor dat Revit gebruikers hun ramen in vliesgevels kunnen implementeren. Ik werk niet concreet in projecten, maar in systemen die gebruikt worden in projecten. Soms gebeurt het wel dat ik in een meeting zit van een project dat getoond gaat worden in de Avalon ruimte, maar dat is eerder als technische ondersteuning vanuit het BIM team. Ik merk dat ik een grotere kennis bezit over Revit dan mijn collega’s. Zo nu en dan komen ze mijn advies vragen over de manier van aanpak binnen een BIM project.

Hoe voel jij je over je professionele betrokkenheid binnen het bedrijf? Illustreer met enkele voorbeelden.

Brecht: Ik denk dat ik ergens tussenin zit, tussen een assistent en een volwaardige medewerker. Ik krijg geen eigen projecten waar ik de volledige verantwoordelijkheid voor draag. Dit is vaak te complex en er komen teveel aspecten aan te pas die door meerdere deskundigen gedragen worden. Maar binnen het BIM team heb ik wel het gevoel dat ik een goede meerwaarde ben binnen de groep. Door onze opleiding hebben wij een zeer goede kennis van BIM. Mijn kennis komt zeer goed van pas om de opdrachten binnen het BIM team mee te verwezenlijken. Zo heb ik volledig zelfstandig volledige family’s gemaakt (complexe geparametriseerde bouwcomponenten). Dus het is wel mijn verantwoordelijkheid om deze correct te maken zodat deze op de werksite kunnen gebruikt worden.

Heb je het gevoel dat je voldoende opgeleid bent voor het werkveld? 

Brecht: Ja ik vind van wel. Het gene wat hier misschien minder van toepassing is dat ik een project van a tot z niet bijwoon. Ik zie eerder specifieke opdrachten zoals delen van projecten en niet een volledig bouwproces. Ik heb alvast het gevoel dat ik klaar ben voor het werkveld.

Wat is voor jou de sterkste meerwaarde van werkplekleren? 

Brecht: Het feit dat je effectief in contact komt met het werkveld. Je ziet als het ware hoe alles eraan toe gaat. Je leert ook veel meer bij een werkplek omdat je bezig bent met zaken die echt gerealiseerd worden. Ik kan nu aantonen dat ik concrete werkervaring heb, dit helpt om binnenkort een concrete job te vinden.


Brecht Vanbockrijck - Foto Pieter-Jan Balcaen
Brecht Vanbockrijck - Foto Pieter-Jan Balcaen

Jolien Moh Moh – M Architects

Vertel wat meer over jezelf.

Jolien: Ik ben Jolien Moh Moh, ik ben 21 jaar en zit in mijn laatste jaar Toegepaste Architectuur. Ik woon sinds vorig jaar alleen in Eppegem samen met mijn 2 konijntjes. Architectuur is de richting dat ik wil opgaan en ik weet dit eigenlijk al vanaf mijn 12 jaar.

Waar zijn we vandaag?

Jolien: Ik doe mijn huidige stage bij M/Architects in Boortmeerbeek. De zaakvoerder, architecte en mentor is Marijke Van Loo. Ze heeft haar eigen bureau opgericht enkele jaren geleden. We zijn echt een team van vrouwen, wat ik geweldig vind omdat de bouwwereld “stereotiep” gezien vooral een mannenwereld is. En kijk hierdoor op naar Marijke dat ze dit op haar eentje heeft kunnen doen.

Hoe heb je deze werkplek gevonden?

Jolien: Ik heb 3 jaar geleden mijn cv verstuurd naar verschillende architectenbureaus met het oog op een studentenjob. M/Architects was de eerste om hierop te antwoorden en ik mocht de dag erna al op sollicitatie komen. Het klikte eigenlijk onmiddellijk en kon diezelfde week al beginnen. Ik werk hier als jobstudente sinds mijn eerste jaar in TA. En nu vervul ik hier het vak werkplekleren.

Welke functie heb je binnen deze werkplek?

Jolien: Ik werk voornamelijk projecten uit in Revit als BIM-modeleur en verder doe ik ook taken als assistent-architect.

Wat voor soort taken worden je toegewezen?

Jolien: Op basis van BIM werk ik verschillende projecten uit in Revit. Zo teken ik bestaande en nieuwbouw projecten uit in Revit. Hiernaast zorg ik ook voor de meetstaten, bouwaanvragen, uitvoeringsplannen en presentatieplannen. Vervolgens mag ik ook projecten uitdenken voor verbouwingen en nieuwbouwprojecten. Als assistent-architect maak ik werfverslagen, ga ik opmetingen doen en neem ik de telefoon op en probeer ik ook de mensen aan de telefoon verder te helpen.

Kan je iets vertellen over projecten waar je aan werkt?

Jolien: Het project waaraan ik het meeste gewerkt heb is een verbouwing voor een groot gezin. Zij wonen momenteel in een oude woning die te klein is voor hun grote gezin. Ik heb hiervoor zoveel mogelijk ruimte een nuttige functie gegeven. Hiernaast heb ik vorige week een nieuwbouwproject mogen uitwerken aan de hand van de wensen van de bouwheer en de bouwvoorschriften.

Hoe voel jij je over je professionele betrokkenheid binnen het bedrijf? Illustreer met enkele voorbeelden.

Jolien: Ik voel mij op dit bureau echt een deel van de vaste medewerkers. De sfeer is er super goed, zo kreeg ik bijvoorbeeld fluostiften voor vrouwendag en eten we op de middag altijd samen. Verder zijn we ook allemaal erg open over ons privéleven, dus we weten allemaal wanneer er iets aan de hand is of net iets heel leuks in ons leven voorbij kwam. Dit maakt het allemaal volledig voor me.

Heb je het gevoel dat je voldoende opgeleid bent voor het werkveld?

Jolien: Ja, op de meeste vlakken wel. Echter specifieke dingen zoals wat er nodig is om een bouwaanvraag in te dienen hebben we niet gezien. Ook is mijn Revit kennis enorm uitgebreid door mijn eerste stage bij Jaspers-Eyers. Dus ik zou zeggen dat de basis er was, maar deze is wel enorm uitgebreid door het werkplekleren.

Wat is voor jou de sterkste meerwaarde van het vak werkplekleren?

Jolien: Zoals ik eerder al zei is de grootste meerwaarde het uitbreiden van mijn kennis en het naar praktijk omzetten wat we de laatste 2 jaar hebben gezien. Ook het samenwerken met mensen die al jaren in deze sector zitten is erg interessant en leerrijk. Hierdoor leer je ook over de omgang met mensen.


Florian Lensen – 4U Projects

Vertel wat over jezelf.

Florian: Ik ben Florian Lensen. Mijn interesses in het dagelijkse leven liggen bij fitnessen, gamen, uitgaan met de vrienden… Mijn interesses in het professionele leven daarentegen zijn BIM-software en Revit.

Waar zijn we vandaag?

Florian: Vandaag zijn we op kantoor van het architectenbureau 4U projects in Bonheiden.

Hoe heb je deze werkplek gevonden?

Florian: De werkplek werd aangeboden via de school. Ik had nog nooit eerder van het bureau gehoord. Toch was ik aangenaam verrast dat ik terecht kwam bij een oud-docent van onze richting TA. Hij wist dus al goed de gang van zaken binnen de opleiding.

Welke functie heb je binnen deze werkplek?

Florian: Ik oefen eigenlijk twee functies uit. De voornaamste functie die ik uitoefen is als assistent-architect. Ook heb ik in de functie BIM-modelleur omdat we in het bureau werken met Revit en BIM360.

Wat voor soort taken worden je toegewezen?

Florian: Er worden veel verschillende taken aan me toegewezen. Ik heb al een aantal dossiers aangemaakt en geschreven op het omgevingsloket. In het begin kreeg ik de kans om een ontwerp te maken. Ook doe ik opmetingen van bestaande toestanden, dit doe ik met een disto en theodoliet (elektronische meetapparatuur). De bestaande toestand moet ik dan ook modelleren, met ook de nieuwe toestand erna. Bij het modelleren maak ik ook families. Ook heb ik een project volledig meetstaat klaar gemaakt zodat dit gewoon maar te exporteren was naar excel. Ik heb ook de kans gehad om met een aantal klanten in contact te komen en te communiceren over hun project.

Kan je iets vertellen over projecten waar je aan werkt?

Florian: Momenteel doen we eigenlijk vooral renovaties van particuliere woningen, Revit is hier een grote hulp in dankzij de ‘phasing tools’ in het programma. Het is bureau ook gespecialiseerd in KMO-parken, maar momenteel zijn hierin geen lopende projecten.

Hoe voel jij je over je professionele betrokkenheid binnen het bedrijf? Illustreer met enkele voorbeelden.

Florian: Ik voel me zeer betrokken. Ik zit samen met mijn andere collega’s aan de bureau. Ik hoor en communiceer mee over wat er besproken wordt. Ook valt het voor dat ik problemen moet oplossen binnen Revit waar andere collega’s tegen botsen. Er is wel nog steeds controle nodig over de gemaakte plannen met betrekking tot de correctheid in functie van het omgevingsloket. Als student heb ik wel het gevoel dat je op de eerste plaats wordt gezet, vragen worden meteen beantwoord en je mening wordt ook altijd gevraagd.

Heb je het gevoel dat je voldoende opgeleid bent voor het werkveld?

Florian: Eerlijk gezegd had ik aan het begin van het derde jaar schrik dat ik het niet ging lukken om de overstap naar het professionele leven. Ik voelde dat ik nog niet de vaardigheden beschikten die het werkveld zocht. Nu we echter aan het eind van het derde jaar zijn voel ik me wel goed voorbereid, dit is dankzij werkplekleren.

Wat is voor jou de sterkste meerwaarde van het vak werkplekleren?

Florian: Werkplekleren geeft je de extra ervaring die vaak ontbreekt in opleidingen. Dit zorgt ervoor dat je een vlotte overstap kan maken naar het werkveld.


Nick De Ridder – Van Looy Bouwgroep

Vertel wat over jezelf.

Nick: Ik ben Nick De Ridder en ik ben student in het derde jaar Toegepaste Architectuur. Ik volg mijn werkplekleren in het tweede semester bij Van Looy Bouwgroep.

Waar zijn we vandaag?

Nick: We zijn vandaag op een werf in Machelen. De werf heet Mona. Dit is een nieuwbouwproject van 34 appartementen.

Hoe heb je deze werkplek gevonden?

Nick: Ik heb deze werkplek gevonden via een lijst waar verschillende bouwbedrijven zich op registreren wanneer ze een student zoeken om onder de arm te nemen. Deze lijst wordt ter beschikking gesteld door onze opleiding. Op deze lijst staan verschillende soorten werkplekken zoals architecten, aannemers en studiebureaus. Mijn interesse ging meteen naar de categorie aannemers omdat ik eerder over een praktisch profiel beschik. Voor onze opleiding zijn er wel aanzienlijk minder aannemers. De focus ligt vooral bij architectenbureaus. Mijn oog viel meteen op Van Looy Bouwgroep. Ze bevinden zich niet ver van mijn woonplaats. Ik heb hen vervolgens mijn motivatiebrief en portfolio bezorgd en even later mocht ik langskomen voor een gesprek.

Welke functie heb je binnen deze werkplek?

Nick: Voor dit semester heb ik de functie werfleider gekozen. Ik sta dus veel op de werf, maar krijg af en toe ook administratieve taken voorgeschoteld. Je kan het dus zien als een combinatie van werfleider en assistent projectleider.

Wat voor soort taken worden je toegewezen?

Nick: Ervoor zorgen dat de werf vlot verloopt is mijn prioriteit. De verschillende partners aansturen en controleren. Buiten de werf heb ik mij ook bezig met facturen nakijken, mails en leveranciers contacteren.

Kan je iets vertellen over projecten waar je aan werkt?

Nick: Ik werk voornamelijk aan 1 project en dat is de werf waar we nu staan. Dit is het project dat ik ook opvolg. Dit een nieuwbouwrealisatie met 34 appartementen. In het hartje van Machelen naast Vilvoorde. De werf bevindt zich nu in de afwerkingsfase, het interieur wordt afgewerkt en de crepi wordt geplaatst. Binnen 3 weken zou het eerste appartement opgeleverd kunnen worden.

Hoe voel jij je over je professionele betrokkenheid binnen het bedrijf? Illustreer met enkele voorbeelden.

Nick: Ik krijg heel veel verantwoordelijkheid, ik heb niet het gevoel dat ik een stagiair of een werkplekstudent ben. Ik voel me echt een medewerker, en zo wordt ik ook benaderd. Toen ik de taken van de voormalige projectleider overnam, voelde ik wel dat ik een grote verantwoordelijkheid kreeg. Het is ook de bedoeling dat ik professioneel overkom wanneer ik met klanten spreek of met onderaannemers afspraken maak. Zo breng ik de waardes van Van Looy over naar de buitenwereld.

Heb je het gevoel dat je voldoende opgeleid bent voor het werkveld? 

Nick: Ja en nee, afhankelijk van de functie. Voor het beroep werfleider worden wij niet sterk opgeleid. Ik leer hier zeer veel door te doen, maar je leert niet alles. Ondanks de minder goede voorbereiding als werfleider ben ik hier wel klaar voor. Ik ga hier ook beginnen werken. Ik voel me hier klaar voor dankzij mijn ervaring als werkplekstudent. Verder zijn er nog heel veel dingen die ik moet leren om een bouw van a tot z te kennen.

Wat is voor jou de sterkste meerwaarde van het vak werkplekleren?

Nick: De ervaring en de wijze hoe ik hier behandeld word. Beiden zijn sterk ondersteunend in het behalen van mijn diploma. Het is een unieke kans om te ontdekken wat het werkveld inhoudt. We krijgen hierdoor ook ervaring om meteen aan de slag te kunnen na onze opleiding. Hierdoor krijg je een goed beeld over jezelf. Je kan dan voor jezelf uitmaken of je klaar bent om te gaan werken, of dat je nog wil verder studeren. Deze werkplek heeft voor mij de doorslag gegeven dat ik wil werken na het behalen van mijn diploma Professionele Bachelor in de Toegepaste Architectuur.


Nick De Ridder - Foto Pieter-Jan Balcaen
Nick De Ridder - Foto Pieter-Jan Balcaen