Studenten van het tweede jaar in de opleiding Interieurvormgeving van Thomas More werden begin februari uitgedaagd om een trap te ontwerpen voor een nieuwe toegang voor de te renoveren Mechelse site De Potterij. In amper een maand tijd kwamen zij tot verrassende en innovatieve ontwerpen.   

De Potterij is een verwaarloosd industrieel gebouw in Mechelen dat als wasserij en droogkuis gebruikt werd. Ovam is de eigenaar en is de site op dit moment aan het saneren. Er is in de toekomst een nieuwe toegang nodig in de Potterijstraat, een doodlopende zijstraat van de Hanswijkstraat. De bedoeling is om van deze plek een bruisend laboratorium te maken voor jonge, innovatieve ondernemers. Onze studenten Interieurvormgeving van het tweede jaar  werd opgedragen om een multifunctionele (buiten)trap te ontwerpen die niveau 0 verbindt met niveau +1.  

Dit niet alleen om de achterzijde van de site extra toegankelijk te maken, maar ook om die plek op te waarderen tot een levendige publieke ruimte. De trap moest ook multifunctioneel zijn en zorgen dat gelijkvloers en eerste verdieping onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden.  Een trap, zo benadrukten de docenten bestaat uit drie elementen: trapboom, traptrede en trapleuning. Zwevende treden werden met andere woorden niet toegestaan. De studenten kregen één maand de tijd om in groepjes van twee of drie personen tot een innovatieve oplossing te komen in de vorm van een grondplan met techische aanzichten en doorsneden met details en een presentatiepaneel en maquette.  

 

Op 7 maart 2019 werd een externe jury uitgenodigd met daarin experts uit het herbestemmingsteam van De Potterij:

Joachim Mertens van projectregisseur Miss Miyagi;

Matthias Mattelaer, de M van DMOA architects

en Meg Scheppers, beleidsinnovator bij Ovam

 

Zij selecteerden onderstaande projecten als interessante denkpistes voor de toekomst. 

 

Eerste prijs: Layer on Layer van Magdalena Bartoha en Kiki Jansen.  

Concept: Een dubbele helix trap: de eerste verdieping kan bereikt worden via een luie trage of via een normale trap. De helix wordt gevormd door Z-vormige stalen modules gedraaid op elkaar te stapelen. Tussen de modules, op de kopse kant, wordt een stalen raster voorzien waar planten kunnen door groeien. Achteraan is een fietsenstalling voorzien.  

Jurycommentaar: “Dit project van Magdalena Bartoha en Kiki Jansen sprong er voor ons uit, omdat het een modulaire en demonteerbare vormgeving combineert met een interessante inplanting. Deze prefab-trap zorgt echt voor een 360° beleving. Inventief en innovatief.”  

 

Tweede prijs: Walk this way van Elise Jacobs, Louise Theseus en Sandrino Matthys. 

Concept: Een trap uit geperforeerde en niet-geperforeerde roestvrijstalen platen met drie platformen: op het gelijkvloers, halverwege en op niveau 1. De platformen zijn met elkaar verbonden via een slangvormig parcours. Drie slim ingeplante bomen zorgen voor groenbeleving tot in de kruinen.  

Jurycommentaar: “De kracht van dit ontwerp van Elise Jacobs, Louise Theseus en Sandrino Matthys zit in de stedelijke inpassing en de landschappelijke kwaliteit. Daardoor ontstaat een totaalbeleving langsheen een interessant parcours waardoor je verschillende perspectieven en doorzichten krijgt op de plek en de stad.”  

 

Derde Prijs: City Nature van Jana Van Mossevelde en Judith Frijns. 

Concept: Een weidse geknikte trap uit kokoshout met drie treden vormt een platform. Daarop vertrekt een steektrap recht naar de ingang op de eerste verdieping. Twee bomen zijn verwerkt in de trap.    

Jurycommentaar: “De ontwerpers Jana Van Mossevelde en Judith Frijns kozen voor een bijzonder simpel, en tegelijk krachtig landschappelijk beeld.  Het gebruikte kokoshout is daarenboven zeer efficiënt ingezet.” 

 

Eervolle vermelding: Transparency door Silke Peters en GulbahaKizgin 

Concept: Een trap in S-vorm in een halfdoorzichtige blok, met schuine leuningen, gemaakt uit dun geperforeerd Corten staal.  

Jurycommentaar: “Dit is een sterk vormgegeven trap die tegelijk dynamisch en strak is. De keuze van ontwerpers Silke Peters en Gulbaha Kizgin voor geperforeerd materiaal maakt dat de trap een zekere intimiteit krijgt, zonder aan het publieke karakter afbreuk te doen.”  

 

Eervolle vermelding: Twoduo van Alicia Nkuli Bielo en Fiona Stroeykens 

Concept: een duo constructie: twee identieke volumes vormen één geheel: het rechtopstaande verbergt een achterliggende trap die langs de muur loopt, het liggende wordt een zitelement.  De elementen worden gemaakt uit herbruikbaar PVC-textiel dat op een stalen kader gespannen wordt. De trap zelf is van witte baksteen, zoals het gebouw van De Potterij zelf.  

Deze vijf winnaars worden op 26 maart tentoongesteld in de vitrine in de foyer van Campus Lucas Faydherbe, naar aanleiding van een workshopdag op onze campus rond de Green Deal Circulair Bouwen