Onze studenten kregen de opdracht om een opgegeven (of een door hunzelf voorgesteld) pand met een socio-culturele functie tot een horecagelegenheid te omvormen.
Een restaurant-ontwerp van Evy, die een link heeft met een social-culturele functie. Boost restaurant en lounge is gelegen in de ECI cultuurfabriek te Roermond. De urban look en feel van de cultuurfabriek is doorgetrokken in het ontwerp waardoor er een gezellige, donkere maar tevens ook vintage sfeer gecreëerd word. Boost staat voor de kern van de ECI, die met zijn energie en zijn sprekende karakter een unieke beleving vormt voor de ECI bezoekers en daardoor naadloos aansluit op de social culturele functie.
Centraal staat de steenoven voor de flammkuchen, deze heeft een messing kleur afwerking om als eyecather van het ontwerp eruit te springen. Rondom de steenoven is het ontwerp opgebouwd en tevens ook door de kleur straalt hij naar alle kanten uit en noemt het dé Boost.
Elien vormde het Muntpunt Grand Café te Brussel om tot een leescafé, waar je overdag een koffietje kan drinken, yoghurt bowls kan bestellen en waar in het weekend dansavonden georganiseerd kunnen worden. Om dit optimaal te doen werken plaatste zij de bar & de keuken centraal. Het leesgedeelte is voorzien met vast meubilair en de andere zijde is met verplaatsbaar meubilair vrij te maken om te dansen. Zij liet zich inspireren door de roaring twenties: doorheen de ruimte werd herhaaldelijk gewerkt met afrondingen en geometrische patronen. De witte langwerpige mozaïektegeltjes en de accenten in brons benadrukken dit. Om de jaren 20 eer aan te doen heeft zij de zaak ‘Ritzy‘ gedoopt, wat in die periode slang was voor elegant/fancy.
Het gekozen pand door Evelien is het verlaten zwembad te Hofstade, dit is nu een Turks tapas-restaurant.
‘ADA‘ heeft een panoramisch uitzicht op de natuur met veel lichtinval wat zorgt voor een frisse en warme uitstraling in combinatie met zachte neutrale materialen. De architectuur (U-vorm) van het pand heb ik naar binnen gehaald in de vormgeving van het interieur en zorgt voor een dynamische uitstraling. De rijke aanwezigheid van licht zorgt ervoor dat de intimiteit van de zachte kleuren en warme materialen perfect uitkomen.
Het restaurant ‘Theo’ vindt zijn inspiratie in de Italiaanse stijl/keuken. Door het gebruik van zuivere, sterke en natuurlijke materialen krijg je een harmonieus geheel dat volledig past bij de modernere versie van een sfeervol Italiaans restaurant. Lauren maakte vooral gebruik van mortex tegen de wanden en meubelwerk, karaktervolle kalkstenen tegels, donker notenhout, een beige travertijn en linnen gordijnen. Heel tactiele en warme materialen.
De Pitstop van Floor is een eet gelegenheid in de tentoonstellingsruimte Garage Rotterdam wat van oorsprong een oude Volkswagen garage is. In het voorste gedeelte is een hoge kastenwand geplaats en maakt deel uit van de keuken en balie. Door de plaatsing van de kastenwand creëer je een knus zit gedeelte waar je wat meer afgezonderd zit en een gedeelte wat meer betrokken is bij de tentoonstellingsruimte. Om meer contrast te creëren met de lichte serene ruimte, is er gekozen voor een donker blauwe kleur en donkere houten tafels. Dit in combinatie met de cognac leren banken, creëert een industriële sfeer.
Voor een nieuwe identiteit en ontwerp voor brasserie F@DEGRUYTER in de De Gruyterfabriek in ’s-Hertogenbosch bedacht Kim een nieuw bruisend, hip concept wat zich toegespits op de wensen en psychologische behoeftes van de werknemers binnen de Gruyterfabriek. Dit ontvouwt zich onder andere in een goede TO GO-formule die zich richt op het gemak van het werkende individu. Daarnaast worden de behoeftes van de mensen binnen de Gruyterfabriek beantwoord door 4 verschillende zones : een welcome home zone waar je lekker laag kunt zitten en relaxen, een meet & greet zone die de ontmoetingsplaats en tegelijkertijd het hart van de brasserie is, de inspiratie zone waar je door boeken, design/ kunsttijdschriften kunt bladeren en je zelfs je werk kunt printen, een workshop & spelzone waar je spelletjes kunt spelen zowel online op de televisie als offline met een ouderwets bordspel. Het harde industriële interieur wordt opgefrist en verzacht met fleurige kleuren, zachte stoffen, leuke teksten en hippe grafische printen. De verschillende zones met elk zijn eigen karakter, maar tegelijkertijd in hetzelfde ritme.
Broed is een koffie en theehuis gelegen in de Broederij op de Standaert site in Ledeberg, Gent. De Broederij is een buurthuis waar er verschillende zalen en ateliers worden ondergebracht. Marie koos er voor de open ruimte op te delen in drie zones: een inkom, een zit/rust ruimte en een keuken. Om de doorkijk en open gevoel van de ruimte te behouden sloot ik de zones af met open constructies.De bestaande ruimte bestaat enkel uit beton en is bijna volledig omring door ramen met een houten bank onder. Deze materialen combineerde ik met hout om de warme gezellige sfeer te creëren dat je terug vind in een koffie en theehuis. En grafische elementen zoals tegels, geribbeld glas en groeven in hout om zo het speelse karakter te behouden. De ruwe, harde constructie van de open rek verwijst naar het vroegere leven van de Standaert site.
De Midzeelhoeve ligt in een landelijk gebied en de structuur van het gebouw heeft ook die sfeer. Noa nodigt gezinnen met kinderen uit in een ultiem huiselijke sfeer. De gasten doen hun schoenen uit wanneer ze binnenkomen, kunnen hun eigen plaatje opzetten, een boekje lezen tijdens het wachten op hun eten,… De focus zal hier dus gelegd worden op de gezellige sfeer van de Midzeelhoeve in combinatie met de zelfgekweekte groenten van t’ Grom. De gerechten die hiermee gepaard zullen gaan zijn bereid op grootmoederswijze en zullen geserveerd worden in potten en pannen zodat de mensen (net zoals thuis) zelf eten op hun bord kunnen scheppen.
Het restaurant (een oude boerderij) dat is gelegen in een bosrijke omgeving, heeft een moestuin, hiervan heb ik gebruikgemaakt voor het concept. De kok maakt seizoen gebonden gerechten, binnen de 4 seizoenen wisselt het aanbod dus ook het menu. De inspiratie voor de naam is gekomen uit 4 seizoenen en 4 smaken? (zoet,zout,zuur & bitter) Umami is de 5de smaak, het is afkomstig uit Japan en staat voor: heerlijkheid en hartig. Umami maakt de smaak intenser en is daarom een toegevoegde waarde boven op de andere 4 smaken.
Rauw, de naam van het nieuwe restaurant in de ICE. Dit concept van Sanne gebaseerd op slow food. Het Limburgse landschap biedt veel eerlijke streekproducten en creëert daardoor veel mogelijkheden voor het slow food concept. Binnen het concept van Rauw wordt dit stapsgewijze proces doorgetrokken naar de ruimtelijke beleving van de gast door de ruimte in te delen in verschillende ‘zones’. Deze zondes zijn: entree, zitten, drinken, beleven en eten. De uitstraling van het restaurant betreft een combinatie van het robuuste van de ambacht en het stedelijke van de fabriek.