The future is digital. Met de evolutie van de technologie is het onvermijdelijk dat er grote veranderingen aankomen. Onlangs heeft onze opleiding kennis mogen maken met Augmented Reality, een innovatieve manier om extra elementen aan de omgeving toe te voegen.

Wat is Augmentd Reality?

Voor Augmented Reality of AR maken we gebruik van een gsm of tablet. De gps, de bewegingssensoren en het scherm van de gsm of tablet brengen de mogelijkheid om een extra digitale laag toe te voegen aan de realiteit, en om met deze realiteit te reageren. Het is een variant van Virtual Reality, waarbij in tegenstelling tot AR een bril nodig is om de extra elementen te zien. Het voordeel van AR is dat men de nieuwe realiteit kan waarnemen door naar een scherm te kijken. Deze toepassing wordt al in het dagelijks leven gebruikt door verschillende bedrijven. Het is een leuke en interactieve manier om een concept te bestuderen. Om proactief mogelijke ontwerpvraagstukken op te lossen in het volwassen maken van het concept.

Foto: Stefan De Feyter

Toekomst van AR

Het systeem heeft veel mogelijkheden, zo zou de opvolging van de werven in de toekomst veel vlotter kunnen verlopen. Dingen die onzichtbaar zijn voor het blote oog, zoals leidingen achter een schacht, kunnen zichtbaar gemaakt worden met de tablet. Problemen kunnen gemakkelijker opgespoord worden aan de hand van een 3D model. Wie weet lopen we binnenkort allemaal met een tablet op de werf. Dit zijn enkele aspecten waar AR de bouwwereld mee kan vooruit helpen. Onderstaand filmpje illustreert de ervaring.

Stefan De Feyter, Pieter-Jan Balcaen

AR en Toegepaste Architectuur

Toegepaste Architectuur heeft de afgelopen maanden geëxperimenteerd met AR om de plannen van de studenten om te zetten in een 3D beeld. De bedoeling is om de plannen op tafel te leggen, waarna de tablet of smartphone de plannen scant om vervolgens het 3D model te laten zien. Dit heeft als voordeel dat men 3D en 2D op hetzelfde moment kan ervaren. Ook kan men rond de plannen bewegen om dieper in te gaan op technieken of structuur. Het voelt als een virtuele maquette die je nog net niet kan aanraken.