Wat de Voortgezette Opleiding Meubelontwerp is? “Hands-on en in de praktijk leer je hoe van een ontwerp tot werkelijk meubel te komen en hoe erover te communiceren”, legt opleidingscoördinator Hans Le Compte uit. ” Je leert je evenwicht vinden tussen het conceptuele, het technische, het communicatieve en het economische aspect van ontwerpen. Je bedenkt innovatieve concepten vanuit ambachtelijke of industriële (im)perfectie, met invloeden uit artistieke en technologische richting. Je experimenteert met materialen, vormen en constructies bij het realiseren van modellen en prototypes. Workshops, lezingen, bedrijfs- en beursbezoeken maken het leerproces praktijkgericht, boeiend, interactief en veelzijdig. Samenwerkingen met fabrikanten, ateliers en leveranciers maakt dat je adressenboekje serieus aangedikt wordt.”
Ook in dit exceptionele jaar vol social distancing slaagden achttien studenten er in hun prototype af te leveren.
Drie van hen bedachten een tafel. Met telkens een compleet ander uitgangspunt en een andere focus: op het blad, de poten, of het onderstel….
Alex Anders van Fien Cuppens is een poëtisch meubel dat een emotionele en blijvende herinnering aan een overledene in zich draagt. In keramiek zijn klederen van de overledene gebakken. Het object kan in de tafel gelegd worden, of net niet en een leegte laten aan tafel.
Het ontwerp van de Gen-table salontafel liet Quinten de Korte gedeeltelijk over aan A.I. of artificiële intelligentie. De parameters materiaalminimalisatie en krachtoptimalisatie bepaalden deze vorm van onderstel. De organische vormgeving die zo ontstaat zou wel eens de art nouveau van de 21ste eeuw kunnen worden.
Pivut Table van Thomas De Jonckheer, is een tafel met een vernieuwend montagesysteem tussen tafelblad en tafelpoten. Daardoor is het eenvoudig te repareren, personaliseren en hergebruiken, waardoor het perfect past in de circulaire economie. De poten migreren door het blad heen, wat een speels en zwevend effect geeft.