Het Zuiderpershuis in Antwerpen heeft nood aan een mooiere façade, en een inkom voor de tentoonstellingsruimte op het eerste verdiep. De culturele instelling riep studenten uit het tweede jaar van de Professionele Bachelor Interieurvormgeving van Thomas More-hogeschool  to the rescue.  Per twee bogen de studenten – die nu exact halfweg hun studie zitten – zich over deze ontwerpvraag: 

  

Ontwerp en detailleer een buitentrap met signaalfunctie die enerzijds de tentoonstellingszaal op een evidente manier ontsluit en anderzijds een nieuw gezicht geeft aan (de toegang) van het Zuiderpershuis. 

 

 De in ons eigen Fablab uitgelaserde maquette van het Zuiderpershuis (hierboven)  gaf de huidige situatie aan. Hierop moesten de studenten dus hun eigen maquettetrap laten aansluiten.  In totaal 80 minitrapjes stonden dus netjes gepresenteerd in het atelier. 

 

De studenten werkten ook aan storytelling in hun presentatieposters, die dienen om hun concept en ontwerpvisie aan de jury te verduidelijken en illustreren. 

 

Na een jury op maandag 2 maart werden er door de docenten tien trappen geselecteerd. De studenten zelf kozen ook nog eens drie favorieten van hun klasgenoten 

 

De studenten van de dertien geselecteerde trappen: Marie Hugaerts, Robbe Wauters, Oriana Loo, Kimberley Hartman, Kwinten Diddens, Cas Schelfhout, Stien Hermans, Evy Smeets, Flo D’Hollander, Gaby Hofman, Anne Ketting, Kim Jansen van Beek, Anke Crauwels, Bo Oostvogels, Maaike Knottnerus,  Laura de Vries, Joke Schittekat, Elisabeth Jooris, Cora den Besten, Laura Leneman, Emma Calvo,  Antje Verhoeven, Bram Jonnaert, Daphne Wijnen, Jani Jaspers en Levi Engels. (FOTO: Femke De Bruyn) 

Op donderdag 5 maart werden de dertien aan een externe jury voorgelegd, met daarin architect- kunstenaar Maximiliaan Royakkers (Brussel), interieurontwerper en productdesigner Arnaud De Vicq van studio Boite (Leuven), architect- meubelontwerper Dries Van Nieuwenbergh van Objekt Architecten (Aalst) en grafisch ontwerper en architectuurfotograaf Stefan Tilburgs van Studio Wasabi (Antwerpen).

De vier laureaten die de externe jury koos:

Een eervolle vermelding ging naar Diaflection van Evy Smeets en Stien Hermans die een spiegelsculptuur bedachten. “Deze studenten durfden toch wat verder denken dat de opdracht zelf”, aldus de jury. “Ze namen problematieken van de site én de stad er bij.”

 

Evy Smeets en Stien Hermans (FOTO : Femke De Bruyn) 

 

De derde plaats ging naar Hidden Features van Daphne Wijnen en Bram Jonnaert. Zij kwamen met een gele trap waar mensen zichtbaarder worden naarmate ze hoger zullen wandelen. “Een heel eenvoudige en heldere ingreep die dat toch een verfijnde vormgeving opleverde”, vond de jury. “Er zaten ook verrassingen in zoals de positie van de balie.”

 

Daphne Wijnen en Bram Jonnaerts (FOTO: Femke De Bruyn) 

 

De tweede plaats is voor het project Floating Stairs van Levi Engels en Jani Jaspers. Zij ontwierpen een stale draaitrap geïnspireerd op de geschiedenis van het Zuiderpershuis als krachtcentrale voor de haven. “we apprecieerden de theatraliteit en het showgehalte van dit ontwerpen”, verklaarde de jury, “net als de doorgedreven reflectie over materialiteit en technische uitwerking.”

 

Jani Jaspers en Levi Engels (FOTO Femke De Bruyn) 

 

De eerste plaats ging naar de Zuiderperstrap van Laura de Vries en Maaike Knottnerus. De Z verwijst naar de gele looppaden die de bezoekers op die manier zullen bewandelen. De jury was unaniem: ” Dit toont hoe vormgeving een plek kan optillen. En hoe een plek ineens weer de dialoog kan beginnen aangaan met de stad.”

 

Laura de Vries en Maaike Knottnerus (FOTO: Femke De Bruyn)