Messen. Dagelijks gebruiken we ze in de werkplaats of in de keuken, zonder lang te filosoferen over hun bestaan.

Vraag je aan studenten OHO-interieurvormgeving van ID&A om alle conventies te doorbreken, verwacht je dan niet aan botte functionaliteit. In tegendeel, verheug je op vormelijke en conceptuele poëzie op het scherp van de snee.

6 Messen, 6 conceptuele reflecties over identiteit, functionaliteit, esthetiek en materialisatie.

Looking Sharp, de vlijmscherpe handspiegel van Babs Droeven komt met een streepje poëzie dat snijdt tot op het bot: “Kijk in de spiegel naar dat meisjesgezicht. Zie je die sprankel in je ogen en de schoonheid die daarachter ligt? Zie je die mooie ziel, die ik zie met mijn ogen dicht?

As sharp as a knife. Babs Doms liet zich inspireren door een rozentak. Ze herleide de tak tot zijn absolute essentie. De resulterende abstractie werd in perfectie uitgevoerd in smeedijzer door Atelier Lebrun.

Het uitgangspunt voor het mes ‘cieco‘ van Marijke, is om afvalmaterialen een nieuwe waarde/leven te geven. Deze cieco is gemaakt van geeboniseerde eik en zebrano, maar cieco kan uitvoerbaar zijn in allerlei houtsoorten, plastics en zachte metalen. Breng je afval en zij maakt er een mes van.

An Gillis

Geotrupidae van An Gillis. Tijdens haar onderzoek botste ze op 2 vechtende mestkevers. De manier waarop deze met getrokken messen tegenover elkaar stonden bleek voldoende inspiratie voor een hele reeks bolvormige kruidenmessen uit hout en geslepen RVS.

Broken Dreams van Lisa Gryseels brengt een ode aan chef-koks die, gedreven door een oeroude overlevingsdrang, zichzelf keer op keer moesten heruit vinden tijdens de Corona-pandemie. Onze voorouders maakten snijgereedschap uit rotsfragmenten, vulkanisch gesteente en schelpen om te jagen en te overleven. Lisa transformeert gebroken marmer in vlijmscherpe messen.

Nancy Schryvers verwerkt in Ring’O tools vlijmscherpe gereedschappen (slijpschijfjes, mesjes en zaagjes) van bouwvakkers tot juwelen. Op het eerste zicht laten deze “mooie” ringen niet vermoeden tot wat hun vlijmscherpe onderdelen in staat zijn.