Het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maarten en de Mechelse scholen COLOMAplus en Thomas More sloegen de handen in elkaar om te zorgen voor enkele extra herkenningspunten in de publieke gangen van het ziekenhuis. De grafische interventies van de Mechelse studenten werd op donderdag 23 juni onthuld in AZ Sint-Maarten, in aanwezigheid van directieleden van het ziekenhuis en docenten en studenten van COLOMAplus en Thomas More hogeschool.

Het gebouw van AZ Sint-Maarten aan de Liersesteenweg in Mechelen werd in oktober 2018 in gebruik genomen. Van bij de start wordt gewerkt met vijf kleurblokken om de oriëntatie te vergemakkelijken én omwille van hun psychologische invloed, weet Nico Garmyn, directeur kwaliteit en strategie van AZ Sint-Maarten.

Om de herkenning in de publieke gangen te versterken, deed AZ Sint-Maarten een beroep op de Mechelse scholen COLOMAplus en Thomas More hogeschool, respectievelijk de studenten van het zevende jaar van het Huis van Creativiteit en de postgraduaatstudenten PG21 van de unit Interieur, Design & Architectuur.

De studenten werkten veertien muurdecoraties uit, telkens afgestemd op een van de vijf kleurgroepen die in het ziekenhuis worden gebruikt. De ontwerpers bedachten een concept, met de kleur van het betreffende ziekenhuisblok als hoofdthema. Zo geven ze extra kleur aan het ziekenhuis. En zorgen ze bovendien voor wat verstrooiing in de publieke gangen,

vertelt Bianca Van den Broeck, grafisch vormgever bij AZ Sint-Maarten.

1 Gang, 3 concepten, 6 beelden

PG21 ontfermde zich over de 3de verdieping en werkte hiervoor 6 grootformaat prints uit, 2 losstaande concepten en een grafisch vierluik waarin het team met Kim Jansen van Beek, Laura Jo Busschots, Kwinten Diddens en Silke Balemans alledaagse elementen uit de ziekenhuisomgeving verwerkte: injectienaalden, pillen, ampullen en pleisters. De geselecteerde ontwerpen werden in overleg met AZ Sint-Maarten verfijnd en door lokaal reclamebedrijf XL-reclame geprint en aangebracht in de publieke gangen van het ziekenhuis.

Kim, postgraduaatstudente Thomas More:

We wilden dat de beelden aansloten bij de thematiek van het ziekenhuis, maar ook dat ze een zekere positiviteit uitstralen en dat ze boeiend blijven naarmate je er langer naar kijkt. We hebben bijvoorbeeld een reeks van 4 grafische prints gemaakt die van ver op behangpapier met een patroontje lijken maar dichterbij merk je dat ze uit typische objecten uit het ziekenhuis bestaan. En als je nog langer kijkt ontdek je Oskar de ziekenhuismascotte die allerlei leuke dingen doet zoals rondvliegen in een raket van een injectienaald. En hopelijk zet het kinderen en volwassenen ook aan om zelf nog andere leuke dingen te verzinnen.

Een van de beelden uit de reeks van 4 waarmee alledaagse, enigszins negatieve objecten uit het ziekenhuis opeens veranderen in boeiende, vriendelijke elementen. Hoeveel 'easter eggs' kan jij ontdekken?

Meer informatie of beeldmateriaal?

Carmen Carnier, communicatiedienst AZ Sint-Maarten

Liersesteenweg 435, 2800 Mechelen

015 89 16 04

carmen.carnier@emmaus.be

Meer info over het postgraduaat PG21?

PG21 is het nieuwe excellentietraject binnen Interieur, Design & Architectuur Thomas More. Met een team van jong-afgestudeerde interieurvormgevers en toegepaste architecten werken we aan echte projecten met een maatschappelijke relevantie.

Bekijk het programma