Vomo studenten winnen eerste prijs én behalen een eervolle vermelding op de ontwerpwedstrijd ‘Concrete Design Competition’

De Concrete Design Competition is een tweejaarlijkse idee- en ontwerpwedstrijd die wordt georganiseerd en gefinancierd door een consortium van Europese cement- en/of betonfederaties. FEBELCEM is de organisator voor België.

Het thema van de 9e editie (2019-2020) was “FORM-WORKS”.

De eerste prijs ging naar ConCurve, een innovatief ontwerp uit gebogen beton van Wouter Persyn, Dries Voet & Ine Verhaege.

Ontwerp: Wouter Persyn, Dries Voet & Ine Verhaege
Ontwerp: Wouter Persyn, Dries Voet & Ine Verhaege
Concurve gebogen beton

ConCurve gaat in tegen alle conventies als het gaat over werken met beton. De ontwerpers maken slim gebruik van een eigenschap van beton die slechts heel kort kan benut worden: De flexibiliteit.

Al experimenterend ontdekten ze de juiste samenstelling én timing om in die korte flexibele toestand complexe, vloeiende vormen te creëren via een goedkoper en minder tijdrovend proces dan vandaag wordt gebruikt voor de creatie van zogenaamd ‘architectonisch beton’.

Een tweede VOMO-trio (Manon De Backer, Eva Baplu & Thomas De Jonckheer) kreeg een eervolle melding voor DISCRETE, een zetel uit glasvezel versterkt beton en katoen.

Ontwerp: Eva Baplu, Manon De Backer, Thomas De Jonckheer (vomo 2019-2020)

De winnaars uit de verschillende landen zagen afgelopen maanden hun ontwerp vertaald in een fysiek prototype. Na een eerste online workshop eind augustus 2021, werden de mallen en modellen geproduceerd in een gespecialiseerde werkplaats in Nederland.

Ondertussen is de 10e editie alweer in voorbereiding. Het vindt plaats tijdens het academiejaar 2021-2022 en heeft als thema “REIMAGINE”. Duitsland organiseert de masterclass in augustus 2022.