Masterclass Scenography and Spatial Design
In een wereld waar ruimtes verhalen vertellen en omgevingen emoties oproepen, brengt Scenography and Spatial Design technologie, kunst en design samen.
De masterclass Scenography and Spatial Design gaat niet alleen om het ontwerpen van ruimtes en objecten, het draait om het creëren van ervaringen.
SPATIAL & SCENOGRAPHY DESIGN is het vormgeven van ruimte, het verbeelden van verhalen en het creëren van ervaringen. Het is een spel tussen materie en leegte, tussen licht en schaduw, tussen idee en uitvoering. Of het nu gaat om scenografie voor theater, tentoonstellingen en evenementen, de opleiding biedt je de kans om je creatieve en technische vaardigheden te ontwikkelen in een dynamisch en inspirerend vakgebied.
SPATIAL & SCENOGRAPHY DESIGN is meer dan een achtergrond of een decor; het is een dynamisch medium dat betekenis en emotie in de ruimte plaatst. Het beweegt zich tussen architecturale disciplines en manifesteert zich in theaterzalen, musea, publieke ruimtes, festivals en tijdelijke constructies. In een wereld waarin ruimtes steeds vaker ontworpen worden als ervaringen, wordt de scenograaf een verhalenverteller die niet met woorden, maar met vormen, structuren en materialen spreekt.

Je werkt samen met docenten en professionals uit de industrie. Zij delen hun expertise en begeleiden je in het ontwikkelen van zowel technische als creatieve vaardigheden. Je leert werken in teamverband, theorie en praktijk vloeien in elkaar over: van productieplanning en budgetbeheer tot materiaalonderzoek en scenografische experimenten.
Doelstellingen
Ruimte als Ervaring – Space as Experience
Ruimte is niet neutraal. Het bepaalt hoe we voelen, bewegen en ermee interageren. Van theater en filmsets tot festivals en tentoonstellingen: scenografie zet ruimte in als een middel om verhalen, identiteit en context tastbaar te maken. Ruimte wordt een ervaring.
Leren door te doen – Learn while Doing
Geen abstracte theorie, maar directe praktijk. Studenten werken aan live projecten met opdrachtgevers als La Monnaie/ De Munt en HORST, bouwen installaties en testen ideeën in de echte wereld. Experimenteren staat centraal.
Culturele & Sociale Sensitiviteit – Cultural & Social Sensitivity
Scenografie gaat over perspectieven—wie vertelt het verhaal, voor wie, en in welke ruimte? Studenten onderzoeken hoe scenografie sociale en culturele verhalen zichtbaar maakt en hoe ruimte kan bijdragen aan inclusie en representatie.
Interdisciplinair Denken – Cross-Disciplinary Thinking
Scenografie zit op het kruispunt van kunst, architectuur, theater en technologie. De opleiding brengt studenten in contact met experts uit verschillende disciplines om nieuwe vormen van ruimtelijk ontwerp te verkennen en grenzen te verleggen.
MODULES
Temporary Design
Temporary scenography gaat over korte, memorabele ervaringen. Van modeshows en evenementen tot kunstinstallaties en pop-ups – het draait om sfeer, emotie en een graphic design.
Exhibition Design
Of het nu gaat om tijdelijke of permanente tentoonstellingen, scenografie vertaalt verhalen naar ruimtelijke ervaringen. Bezoekers worden geleid door narratief, licht, vorm, techniek en materiaal, waarbij inhoud en esthetiek naadloos samenvloeien.
Set Design
Scenografie in film, televisie en theater bouwt werelden die het verhaal versterken. Decorontwerp, verlichting, kostuums en rekwisieten creëren een totaal universum dat sfeer, emotie en context voor de toeschouwer verrijkt.
Anne Van Assche – coordinator
Bruce Van Steenwinkel – graphic design
gastdocent
Karel Burssens
Isabelle Speybrouck
Annelies Thoelen
Dieter Van Den Storm
Flore Fockedey
Dennis Vanderbroeck
Erased
Wil je meer info over deze masterclass?
Schrijf je in voor het infomoment op dinsdag 29 april om 12.45 u. (online of on campus)
of
Neem contact op met de opleidingscoördinator: Anne Van Assche
Hands-on opleiding
Je neemt een unieke kijk achter de schermen van de scenografie in opera’s, theaters, musea, festivals, film, televisie, beurzen en modeshows. Door observatie en dialoog bouw je een kritische en analytische kijk op het vakgebied op, terwijl je je eigen signatuur als ontwerper ontwikkelt. Je krijgt de kans om samen te werken aan scenografieën en tijdelijke installaties die daadwerkelijk gerealiseerd worden, zodat je niet alleen denkt, maar ook bouwt, creëert en ervaart.
We werken samen met echte opdrachtgevers. Je werkt (in teams) aan een scenografie of tijdelijke installatie die daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Zo krijg je de kans om het vak in de praktijk te ervaren en je eigen creaties te realiseren.

Meer info
timing: oktober – mei waarvan 12 lesweken, 2 dagen per week, 2 workshop weken (fulltime) & 1 reisweek (fulltime)
inschrijvingsgeld: €2.800
toelatingsvoorwaarden: selectie op basis van portfolio en motivatiebrief, 2e selectie a.d.h.v. gesprekken. Opleiding in het veld van architectuur of design verplicht. Ronde 1: juni 2025 – Ronde 2: augustus 2025
aantal: max. 20 studenten
Heb je nog vragen of wil je inschrijven voor deze masterclass, contacteer de opleidingscoördinator Anne Van Assche via Anne.Vanassche@thomasmore.be