De tafel als middelpunt van een gelukkig en sociaal leven.

Aan tafel eet je met familie en vrienden: een plek om het leven te vieren
De opdracht was om een eettafel voor twee te ontwerpen met als uitgangspunt een idool of anti-idool.
foto Iris Denies

THE SOCIAL DILEMMA van Babs Doms
Een aantal Tech Giganten (Youtube, Facebook, Google, Instagram, enz.) brengen door middel van algoritmes ons online ‘klik’-gedrag in kaart. Zij halen hier een immens financieel voordeel uit én sturen zo ons gedrag en onze beslissingen. Hierdoor ontstaat er nog meer verdeeldheid en polarisatie binnen onze maatschappij. De tafel van Babs vertolkt deze algoritmes via een tête-à-tête gesprek. De tafel bestaat volledig uit aluminium profielen die via de techniek ‘aluminium TIG-lassen’ aan elkaar werden bevestigd. Zo creëerde Babs een erg duurzaam en volledig recycleerbaar project.

foto Roxanne Cipers

NODISH van Roxanne Cipers
Uitgaande van het motto: “Life’s too short to do the dishes’, werd het concept voor Nodish geboren. Een roestvrij stalen tafelblad met geïntegreerde komvormen waardoor er geen borden meer vuilgemaakt moeten worden. Roxanne koos bewust voor tafel zonder poten. Zo is NODISH een “vrij object” dat iedereen op een andere manier kan interpreteren: als kunstwerk tegen de muur of als opbergplek voor sleutels, portefeuilles en biljetten.

foto Birgitte Loeff

AAN – TAFEL van Brigitte Loeff
“Mijn idool komt elke dag ongevraagd mijn huiskamer binnen en is niet eens mijn eigen idool. De vlogger Enzo Knol is het idool van mijn kinderen. Hij deelt elke dag zijn leven met ruim twee miljoen volgers en is continu opzoek naar nieuwe onderwerpen voor zijn video’s. Hij staat altijd aan…” Een diner voor twee lijkt intiem, maar een van de twee dwaalt al snel af. De tafel is een vertaling van de rol van de smartphone en sociale media in het dagelijkse leven: het lijdt ons af. En als we er eens niet mee bezig zijn, is het toch aanwezig want het staat altijd aan…

foto Gwenn Janssens

MAURICE van Marie Vandelaer
De tafel visualiseert het litteken dat verlies achterlaat. Marie werkte de hele tafel uit in staal en creëerde een zwart-witte breuk met cortenstaal. Als rouwende persoon focus je je in eerste instantie op je verlies en verdriet. Na verloop van tijd zal het litteken roesten en verkleuren tot een zachtere roestbruine strook. Dit verbeeldt de verdere fase waarin je dankbaar bent voor de momenten die je samen hebt gehad. De tafel toont aan dat het verwerken van verlies een proces is dat je meedraagt.

foto Jan De Vocht

B SECURE van Jan De Vocht
“Mijn werkgever is mijn anti-idool. Toen de overheid iedereen aanbeval om van thuis uit te werken, herleidde hij het thuiswerken tot het uiterste minimum. Er was geen vertrouwen.” De gebruiker van de tafel moet vertrouwen op een eenvoudig touw dat de tafel staande houdt. De tafel bestaat uit twee eenvoudige gerecycleerde elementen die afzonderlijk niets voorstellen, maar gecombineerd een solide unit vormen. Er moet ook vertrouwen zijn in de ontwerper die de tafel loslaat in deze wereld.

foto Ann Gillis

GIRL van An Gillis
An baseerde haar ontwerp op het lied ‘The Girl from Ipanema” van Antonio Carlos Jobim. GIRL is een set die bestaat uit een buitentafel en twee stoelen. Ze zijn gemaakt van gekleurd beton en hebben een zachte romantische vorm. Het duo dat aan tafel zit, kijkt in dezelfde richting waardoor ze samen van het uitzicht genieten.

Foto Marijke Jans

ENTROPY van Marijke Jans
Deze tafel visualiseert het destructief gevolg van stalking op het leven van een slachtoffer: ‘stalking on display’. De mentale impact is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Het concept moet de ‘Entropy’ of de staat van wanorde, willekeurigheid en onzekerheid bij het slachtoffer begrijpbaar maken.

foto Tosca Baplu

2TALK van Els Mariman
Els ontwierp een tafel waaraan je met twee een goed en diep gesprek kan voeren. Je zit dicht bij elkaar in een soort van cocoon met de neuzen in dezelfde richting. De leuning biedt steun aan de vrije conversatie. Het zuivere oranje en de witte keramiek vullen elkaar aan net zoals de gasten aan de tafel.

Je dekt de tafel zoals het leven is.