Midden in de Kempen tussen Oud-Turnhout en Arendonk vind je het erkend natuurreservaat Landschap De Liereman. Het bezoekerscentrum daar is in gebruik sinds 2001. De cafetaria werd enkele jaren geleden gerenoveerd, maar ook de inkomzone, de tentoonstellingsruimte en de bureauruimte hebben nog wat (ontwerpers)liefde nodig… Dat kregen ze van de derdejaarsstudenten uit de Studio Interieur & Meubel uit het derde jaar Interieurvormgeving in de vorm van maatmeubilair voor deze drie ruimtes.

In het natuurgebied wandel je tussen kurkdroge landduinen, kletsnatte veenmoerassen en geurende gagel. Het bezoekerscentrum ligt aan de toegang van het gebied en is de uitvalsbasis voor wandelaars, fietsers, groepen, … Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken vier bewegwijzerde wandelingen. Daarnaast zijn nog eens twee wandelingen bereikbaar via een aanlooproute. Die vertrekken vanop het grondgebied van de gemeente Arendonk. Zes wandelroutes, meerdere kuddes grote grazers met o.a. Shetlandpony’s en konikpaarden zorgen voor een uitstap om niet meer te vergeten.

Het ruime bezoekerscentrum bestaat uit een cafetaria (in 2014 volledig opnieuw ingericht door FUGZIA), een ruim terras met speelnatuur voor kinderen, tentoonstellingsruimte, bureauruimte, opslagplaats voor werkmateriaal voor natuurbeheer, een grote multifunctionele ruimte en een leslokaal. Uit de cijfers blijkt dat meer en meer mensen naar het Landschap De Liereman komen. Het natuurgebied vult duidelijk een groeiende behoefte in en het bezoekerscentrum probeert zoveel mogelijk een gids en een gastheer te zijn. De afgelopen jaren blijft dus het bezoekersaantal stijgen. Met aanvankelijk één persoon voltijds in dienst, is het aantal vaste medewerkers en stagiaires inmiddels uitgegroeid naar 4 (soms 5 personen). Ook het activiteitenaanbod en de vrijwilligersgroep blijft groeien. In totaal kwamen er in 2017 ongeveer 74.000 bezoekers naar het bezoekerscentrum.

De cafetaria was dus enkele jaren geleden gerenoveerd, maar ook de inkomzone, de tentoonstellingsruimte en de bureauruimte hebben nog wat (ontwerpers)liefde nodig… De derdejaarsstudenten uit de Studio Interieur & Meubel uit de Professionele Bacheloropleiding Interieurvormgeving van Thomas More ontwierpen daarom eerder dit academiejaar maatmeubilair voor deze drie ruimtes. Nog tot eind juni 2019 staan hun ontwerpen geëxposeerd in het bezoekerscentrum.

Meer info: https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-landschap-de-liereman

 

 

Hieronder zie je het ontwerp van Nicoals Van Dessel, di bedacht zelf ontwikkelde akoestische plafondpanelen die, wanneer nodig, in diverse constellaties verticaal kunnen hangen als presentatiewanden voor tentoonstellingen.

 

Nicolas Van Dessel